Volledig scherm
© ANP/Inzet: EenVandaag

Maastrichtse moeder bevrijdt dochter uit IS-kalifaat in Syrië

Een Nederlandse moeder heeft, tegen het advies van de politie in Maastricht in, haar dochter opgespoord en teruggehaald uit Raqqa, de hoofdstad van het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat in Syrië. Moeder Monique en haar 19-jarige dochter Aïcha zijn op hun vlucht gestrand in Turkije, omdat de jonge vrouw zonder paspoort reisde.

Quote

Het is heel bijzonder dat de moeder haar dochter heeft weten terug te vinden en heeft kunnen meenemen

Advocate Françoise Landerloo

De Maastrichtse advocate Françoise Landerloo gaat in Turkije bemiddelen om de herenigde moeder en dochter weer terug naar Nederland te krijgen. Ze vertelt dat het weerzien 'emotioneel' was.

,,Het was een heftige tijd. En het is heel bijzonder dat de moeder haar dochter heeft weten terug te vinden en heeft kunnen meenemen'', laat Landerloo AD weten. Hoe dat exact is verlopen wil de advocate nog niet uit de doeken doen.

Geradicaliseerd
Moniques dochter vertrok in februari naar Turkije, schrijft 1Limburg.nl. In de maanden voor haar vertrek zou ze bekeerd tot de islam en geradicaliseerd zijn. Ze veranderde haar naam in Aïcha. Haar plan was om in Syrië te trouwen met een Turks-Nederlandse jihadi en voormalig militair, genaamd Yilmaz.

Voor vertrek van de moeder is een Whatsapp-bericht het laatste teken van leven van Aïcha. Hulp van Nederlandse instanties om Aïcha te vinden blijft uit. In oktober reist moeder Monique tegen alle adviezen in en op de bonnefooi toch af naar de Syrische grens. Tevergeefs.

Noodkreet
Terug in Nederland ontvangt Monique een 'noodkreet' van haar dochter. 'Ze wil naar huis, maar kan Raqqa niet zonder hulp verlaten', laat advocate Landerloo weten. Gehuld in een lichaamsbedekkende sluier vertrekt Monique opnieuw naar het kalifaat en spoort met succes haar dochter op.

Het vluchtende tweetal wordt bij de Turks-Syrische grens aangehouden, omdat Aïcha niet over een paspoort beschikt. Dat werd haar geweigerd op advies van de AIVD. Buitenlandse Zaken laat weten dat beide vrouwen, die momenteel worden vastgehouden in Turkije, binnen een week in Nederland worden verwacht. Het ministerie bemiddelt bij de terugkeer, aldus Landeroo. BZ geeft zelf geen commentaar op de zaak.