Jim van Steenbergen, lid van het Outbreak Management Team.
Volledig scherm
Jim van Steenbergen, lid van het Outbreak Management Team. © Jeroen Jumelet

Maatregelen coronacrisis alleen versoepelen onder strenge voorwaarden

De maatregelen die in Nederland gelden om de coronacrisis te bestrijden kunnen alleen onder strenge voorwaarden worden versoepeld. Dat is volgens de NOS het advies van het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet.

Er moet eerst aan vijf voorwaarden worden voldaan, zo staat in een brief. Zo moet het besmettingsgetal (het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet) ‘geruime tijd’ kleiner zijn dan één. Daarnaast moest de zorg een versoepeling van de regels aankunnen en moet er voldoende capaciteit zijn om mensen te kunnen testen. 

Het team houdt een pleidooi om zo snel mogelijk mensen met klachten te testen om ze daarna te kunnen isoleren. Hierna moet door het testen van de contacten van de besmette persoon de bron van de besmetting worden onderzocht.  

Het OMT wil ook tests inzetten bij patiënten om te kijken of zij een infectie met het coronavirus hebben gehad en of ze antistoffen hebben.

  1. LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitserland staat evenementen met 300 man toe

    LIVE | OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen, Zwitser­land staat evenemen­ten met 300 man toe

    Er zijn in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM en 7 nieuwe ziekenhuisopnames. Een daling ten opzichte van gisteren. De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro opzetten om lidstaten die getroffen zijn door het coronavirus te steunen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.