Volledig scherm
© AD

Machteloze moeder Anthony: 'Ze maakten hem kapot'

De 16-jarige Anthony uit Rijswijk stak op 10 oktober een klasgenoot dood op het plein van het Corbulo College in Voorburg. Anthony werd gepest. Jarenlang. Zijn moeder Eve zocht 10 jaar lang tevergeefs hulp. 'Leraren zeiden vaak: stel je niet aan, je lokt het zelf uit'.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Zó vaak heb ik gevraagd of ze naar dat pesten wilden kijken

Moeder Anthony
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Het klinkt bizar, maar in jeugdgevangenis Teylingereind voelde de 16-jarige Anthony zich veilig, kort nadat hij schoolgenoot Wesley doodstak. Eindelijk eens geen pesterijen. Eindelijk géén groepjes gasten achter je aan die je in elkaar willen slaan. ,,Anthony weet niet beter dan dat hij gepest wordt,'' zegt Eve, Anthony's moeder.

Kapot
Ze is blij dat ze haar zoon deze week vier keer mag bezoeken. Twee keer meer dan anders, want Anthony wordt overgeplaatst naar een andere afdeling. Thuis, vertelt ze, lapte ze haar getreiterde zoon altijd op. ,,Buiten maakten ze hem weer kapot.''

Nu komt Anthony niet eens meer thuis. ,,Hij is ook veranderd,'' zegt Eve, die haar zoon zo vaak bezoekt als het kan. ,,Anthony is in één klap volwassen geworden. Nu zegt hij steeds dat hij het allemaal zelf moet oplossen.''

Terugslaan
Eve ziet er moe uit. Het verhaal van haar zoon is een moeilijk verhaal. Anthony wordt al gepest vanaf het moment dat hij naar school gaat. Het is geen makkelijk joch. Overgevoelig. Heeft een gedragsstoornis, al is nooit goed uitgezocht wát precies. Een zogenaamde 'cluster 4-jongen', eentje die speciaal onderwijs nodig heeft. Of in elk geval extra begeleiding van z'n school.

Een jongen die zich makkelijk uit de tent laat lokken. Die kan terugslaan als hij wordt gepest. 'Heerlijk' natuurlijk, voor de pesters om hem heen. Want Anthony is met zijn 1,75 meter en 64 kilo geen imposante verschijning.

,,Meer dan eens moest ik van de scholen waar hij zat langskomen, om míjn zoon te corrigeren,'' vertelt Eve. ,,Dan deed ik dat waar iedereen bij zat, maar zó vaak heb ik daarna gevraagd of ze ook naar dat pesten wilden kijken. Vaak zeiden ze dat het aan Anthony's thuissituatie lag. Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen, dan krijg je makkelijk de schuld.''

'Tony Macaroni'
Vier basis- en twee middelbare scholen liep Anthony af. Bijna nergens ging het goed. Het begon al in groep drie van de basisschool, toen bleek dat Anthony leesproblemen had. ,,Ik merkte in groep drie dat er iets niet goed ging op school. Anthony werd Tony genoemd hè, dan wordt het al gauw 'Tony Macaroni'. De nieuwe vrouw van mijn ex, zijn vader, noemde hem ook zo. Dus dat lag gevoelig.''

Vanaf dat moment zou Anthony altijd een buitenbeentje blijven. Anthony was druk, leek een beetje gek ook. ,,De clown van de school,'' omschrijft zijn moeder dat gedrag. ,,Als hij werd gepest, zeiden leraren vaak ook: stel je niet aan, je lokt het zelf uit.''

Pas op z'n vierde basisschool, de Eerste Nederlandse Buitenschool (voor speciaal onderwijs), gaat het goed. Expres zoekt Eve daarna voor Anthony een middelbare school in Den Haag, die aangeeft kinderen met gedragsproblemen te kunnen begeleiden.

Maar Anthony wordt daar opnieuw mikpunt van pesters. Scheldpartijen worden vechtpartijen. Als Anthony een keer wordt bedreigd met een boksbeugel, spreken de school en zijn moeder af dat hij altijd een telefoon bij zich mag dragen. Ook in de klas. Als hij hem maar niet laat zien.

Als dat één keer toch gebeurt, moet Anthony z'n telefoon inleveren. Hij weigert. ,,Hoe moet hij mij anders bereiken voor zijn veiligheid?,'' zegt Eve, die in die periode 'bijna dagelijks' haar bange zoon aan de lijn krijgt. Ze heeft de appjes nog: 'Mam, kom me halen'. Als Anthony wordt gestraft, gaat hij in de lerarenkamer door het lint.

Zelfbeheersing
Eve besluit een gezinscoach als bemiddelaar in de arm te nemen, omdat ze vindt dat de school haar niet serieus neemt. De coach adviseert om Anthony een nieuwe start te laten maken op een andere school, het Corbulo College in Voorburg. Maar ook daar krijgen pesters hem in het vizier.

Eve voelt zich machteloos. Waarom altijd haar zoon? ,,Thuis gaat het goed, op z'n baantje bij Albert Heijn ook.'' Om Anthony's agressie in toom te houden, doet ze hem op judo. ,,Werkt perfect.''

Maar op school blijft het misgaan. Anthony ziet er apart uit in z'n legerkleding, kan niet zo goed lezen en verliest snel zijn zelfbeheersing.

Boksbeugel
Een paar dagen voor de fatale steekpartij wordt Anthony bij z'n werk zelfs opgewacht door een groep van acht jongeren, waarvan de meeste op het Corbulo College zitten. Eve waarschuwt de politie. Anthony vlucht naar de kantine.

Wéér kaart Eve het pesten aan op school. ,,Dan gebeurt er zóiets op maandag en dan hebben ze op school pas de donderdag erna tijd voor een gesprek,'' zegt Eve. Ze begrijpt het nóg niet.

Die donderdag voelt Anthony zich niet lekker. ,,Hij was bang dat door dat gesprek het pesten erger zou worden.'' Anthony blijft thuis. De volgende dag gaat hij wel. Dat hij al weken met een mes rondloopt, weet Eve niet. Die middag steekt Anthony Wesley dood. Populaire Wesley behoorde niet tot de ergste pesters, maar werd het grootste slachtoffer.

Eve vindt het vreselijk. Voor de ouders van Wesley. Maar ook voor zichzelf. ,,Mijn gezin is uit elkaar gerukt. Had Anthony maar meer hulp gehad. Dan was dit nooit gebeurd.''