Machtsstrijd om één centrale meldkamer 112
Het ambitieuze plan om één organisatie voor 112-meldkamers op poten te zetten, stevent af op een fiasco. Het project blijkt complex en de uitvoerende partijen wantrouwen elkaar. Vraag is: wie krijgt de macht en wie betaalt de rekening? Ondertussen zijn al miljoenen aan besparingen verloren gegaan.
De kans dat dit project een succes wordt, is nagenoeg nul
Uit een rondgang van deze krant bij betrokken partijen blijkt dat het project is uitgelopen op wantrouwen en machtsspelletjes. Over één ding is vrijwel iedereen het eens: het samenvoegen van de 22 regionale meldkamers is vanaf de eerste dag gigantisch onderschat. Nu al zijn miljoenen verloren gegaan. Toponderhandelaars spreken over een 'gebrek aan regie' en een 'enorm afbreukrisico'. ,,De kans dat dit project een succes wordt, is nagenoeg nul", zo klinkt het.
Terwijl het idee waar toenmalig minister Ter Horst in 2010 mee kwam, zo slecht nog niet was: wie 112 belt, wordt gelijk verbonden met een landelijke meldkamer voor brandweer, politie en ambulance. Sneller, efficiënter en veel goedkoper. Begin deze week moest minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) echter concluderen dat het plan in de huidige vorm onhaalbaar is.
Essentiële problemen
Uit het alarmerende rapport met de titel 'Grip herpakken!' komt de reden achter de malaise naar voren. De samenvoeging tot maximaal 10 landelijk gecoördineerde meldkamers én de opzet van een ict-systeem - die naar schatting 90 miljoen euro kosten - lopen gevaar. Op meerdere vlakken zijn 'grote risico's en problemen' gesignaleerd. Partijen 'wantrouwen' elkaar, valt te lezen. Direct ingrijpen is cruciaal.
Een besparing van 10 miljoen euro in 2015 is al mislukt en een verwachte bezuiniging van 50 miljoen per jaar vanaf 2021 staat op losse schroeven. Hoe die onvoorziene kosten worden gedekt, is onduidelijk. In de begroting van Veiligheid en Justitie zitten ook andere gaten.
Vanaf het begin hebben we gewaarschuwd dat het proces ernstig werd onderschat door het ministerie van VenJ
Maar er moet een gedegen plan komen met goede sturing. Dat ontbreekt nu
Gewaarschuwd
Volgens meerdere betrokkenen had het allemaal anders kunnen lopen. ,,Vanaf het begin hebben we gewaarschuwd dat het proces ernstig werd onderschat door het ministerie van VenJ," zegt Henri Lenferink, verantwoordelijk namens de 25 Veiligheidsregio's in ons land. ,,Dit is echt wat anders dan een kleine reorganisatie. Het beoogde meldkamersysteem heeft een omvang die nergens ter wereld te vinden is."
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP benadrukt dat een meldkamer niet 'zomaar een callcenter' is. ,,Voor de politie is het een cruciale levenslijn. Een professionele plek waar vertrouwelijkheid en regels essentieel zijn."
Van de Kamp ziet de organisatie nu ten prooi vallen aan een machtsstrijd. ,,De grootste fout was deze reorganisatie te koppelen aan een bezuiniging. Dat is in Den Haag heel normaal. Maar er is niet geluisterd naar mensen met waarschuwingen of kritiek. Doordat iedereen een deel moet ophoesten, krijg je de discussie: van wie is die meldkamer?"
Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie, moet hard lachen als hij de vraag krijgt wat er tot nu toe mis is gegaan bij de vorming van één centrale organisatie. ,,Er is een soort 'mission impossible' gecreëerd. En die besparing van 50 miljoen euro is gebaseerd op drijfzand."
Teruggaan is bijna geen optie meer, zegt voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV. ,,Maar er moet een gedegen plan komen met goede sturing. Dat ontbreekt nu."
Ernstig onderbezet
In april meldde deze krant nog dat de 112-meldkamers ernstig onderbezet waren. Dat probleem is opgelost, zegt Giltay. Maar vakbondsleiders bestrijden dat. Volgens hen worden extra mensen weggeplukt uit de opsporing en het blauw op straat.
ANPV-voorzitter Priem: ,,Ze zijn met kunstgrepen de boel op gang aan het houden. Ik hoorde onlangs over een politie-eenheid waar 50 wijkagenten de helft van hun werktijd in de meldkamer doorbrengen. Te gek voor woorden."
SP-Kamerlid Nine Kooiman reageert geschrokken op alle bevindingen. ,,Dit is de zoveelste situatie bij de nationale politie waarbij de minister gaten laat vallen. De hulpdiensten zijn de dupe. Van der Steur moet nú de rotzooi gaan opruimen." Kooiman gaat de kwestie volgende week politiek aankaarten.
Binnenkort gaan partijen opnieuw om tafel. Verschillende bronnen zeggen tegen deze krant dat het project nog wel 10 jaar in beslag kan nemen. Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft niets toe te voegen aan het bericht dat de minister begin deze week verstuurde. ,,Uiteindelijk houden alle partijen hetzelfde doel: een landelijke meldkamerorganisatie."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man verdronken in zwemplas het Schaartven in Overloon
In recreatieplas het Schaartven in Overloon is vanmiddag een man verdronken. Na een zoekactie hebben de hulpdiensten het slachtoffer uit het water gehaald. -
PREMIUMvissen met jan43
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian: ‘Tirannie in Nederland? Die mensen hebben echt geen idee’
Politiek verslaggever Jan Hoedeman gaat deze zomer elke week vissen met een politicus en praat met hem of haar over leven en politiek. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian stoort zich met zijn vader aan landgenoten die Nederland een dictatuur vinden. ,,Die kwelling die ik dan in zijn ogen zie…’’ -
Uitstel voor oprichten landelijke meldkamer
Het kabinetsplan om een landelijke meldkamer voor 112-telefoontjes in te richten, blijkt onhaalbaar. Daarom gaat het huidige voorstel op de lange baan, laat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM27
En weer is er een demonstratie op een viaduct over de A50, maar zijn dit eigenlijk wel boeren?
Ze zwaaien naar automobilisten op de snelwegen, hopen dat die hun boodschap kunnen zien. Alles om zoveel mogelijk Nederlanders te overtuigen van hun boodschap. Deze keer op de viaducten in de buurt van Apeldoorn. Ze ondersteunen de boerenprotesten, maar boeren zijn het niet. Wie zijn het wel?
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Twee eeneiige tweelingen trouwen met elkaar: ‘We hebben wel allemaal een ander karakter’
Romy en Jordi, en Lonneke en Sonny zijn met elkaar getrouwd. Niets bijzonders zul je denken, maar het zijn beiden eeneiige tweelingen. Hun huwelijken werden zaterdag bezegeld en de foto’s gemaakt bij het kasteel van Geldrop.