Volledig scherm
Madeleine van Toorenburg (CDA) © ANP

Madeleine Van Toorenburg wil Kamervoorzitter worden

Tweede Kamerlid voor het CDA Madeleine van Toorenburg stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat heeft haar partij vrijdag laten weten.

Van Toorenburg is sinds 2007 Kamerlid en heeft ervaring met de portefeuilles justitie, jeugdzorg, binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Ze was ook voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar het Fyra-debacle. Eerder was ze locatiedirecteur van jeugdinrichting De Leij in Vught.

CDA fractievoorzitter Sybrand Buma ziet Van Toorenburg helemaal zitten voor de job: ,,Madeleine is een Kamerlid met een scherp oog voor het belang van een zelfbewust en onafhankelijk opererend parlement.''

Khadija Arib van de PvdA heeft zich ook al als kandidate gemeld. Ze vervangt op dit moment al Anouchka van Miltenburg (VVD), die vorige week na drie jaar voorzitterschap opstapte wegens kritiek op haar functioneren, met name in de nasleep van de Teeven-deal. Arib deed in 2012 ook al een gooi naar het voorzitterschap.

13 januari
De Tweede Kamer kiest op woensdag 13 januari de nieuwe voorzitter. Kamerleden kunnen zich tot dinsdag 12 januari 10.00 uur kandidaat stellen.