Madurodam-directeur Joris van Dijk bij de in aanbouw zijnde attractie Hof van Nederland.
Volledig scherm
Madurodam-directeur Joris van Dijk bij de in aanbouw zijnde attractie Hof van Nederland. © AD/Frank Jansen

Madurodam wordt ook historisch themapark

Meer aandacht voor verhalen over Nederland, en die op een moderne manier vertellen. Dat is de nieuwe koers van Madurodam in Den Haag. De bakens worden verzet, maar de miniatuurstad en de treintjes blijven. In juli opent de attractie Hof van Nederland.

Quote

Je moet jezelf continu opnieuw uitvinden tegenwoor­dig

Joris van Dijk

Een rondgang door het park begint vanaf volgende maand in een replica van het Hof van Holland in Dordrecht. Hier wordt door middel van een 3D-projectie het verhaal verteld dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes op Koningsdag te horen kregen bij het echte Hof van Nederland: de episode over de eerste vrije Statenvergadering van de Hollandse steden in 1572, in de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog. Volgens historicus Herman Pleij zo'n beetje de geboorte-aankondiging van Nederland, inclusief verwijzingen naar vrijheid. ,,Daar is de basis gelegd voor Nederland, het land waar je kunt zijn wie je bent,'' legt Joris van Dijk, directeur van Madurodam, uit.

Noodzaak
Het Hof van Nederland maakt deel uit van een bredere herbezinning op het nieuwe Madurodam. Een noodzaak volgens Van Dijk. De oude opzet van alleen de miniatuurstad trekt minder publiek dan vroeger. ,,Je moet jezelf continu opnieuw uitvinden tegenwoordig,'' zegt de directeur.

Eigenlijk heeft Madurodam de eerste stappen al gezet. Er zijn speeltuinen toegevoegd en een 'experience' rond het EK voetbal van 1988, met veel bewegend beeld en bovendien de mogelijkheid om zelf een balletje te trappen. Ook kun je een poppetje van jezelf maken met een 3D-printer.

Maduro
Een ander nog nader uit te werken project draait om de naamgever van de miniatuurstad, de van Curaçao afkomstige verzetsheld George Maduro. Hij kwam in 1945 om het leven in het concentratiekamp Dachau. Madurodam gaat verder duidelijker maken dat het in essentie een charitatieve organisatie is. Een deel van de opbrengst gaat elk jaar naar goede doelen die met kinderen te maken hebben. Veel bezoekers weten dat niet.

Madurodam zoals we dat al jaren kennen.
Volledig scherm
Madurodam zoals we dat al jaren kennen. © archieffoto ANP