Malafide hondenfokkers hebben vrij spel: ‘Veel foute types’
VideoEr is nauwelijks controle op de snel groeiende puppyhandel in Nederland. Daardoor is de kans groot dat ziektes als hondsdolheid hier gaan opduiken.
Delen per e-mail
Louche handelaren fokken en importeren honden op grote schaal om aan de snel groeiende vraag te voldoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tien inspecteurs beschikbaar om de handel te controleren. Volgens experts onderschat de NVWA de risico’s en zou ze veel strenger moeten optreden om malafide handelaren te stoppen.
De puppyhandel in Nederland is booming. Jaarlijks worden zo’n 150.000 hondjes verkocht, maar in coronatijd is de vraag explosief gegroeid. De prijzen zijn in veel gevallen verdubbeld. ,,Het is een lucratieve business, waar ook foute types op afkomen”, zegt directeur Karen Soeters van dierenhulporganisatie House of Animals, dat onderzoek doet naar de malafide puppyhandel.
80 duizend pups uit Oost-Europa
Om aan de enorme vraag te voldoen komt een groot deel van de pups inmiddels uit Oost-Europa. Schattingen gaan uit van zo’n 80.000 pups die jaarlijks uit landen zoals Hongarije, Slowakije, Polen en Tsjechië worden geïmporteerd. De hondjes komen uit zogenoemde puppyfabrieken. Meestal gaat het om boerenschuren waar tientallen fokteven continu zwanger worden gemaakt. Via distributiecentra worden de pups op bestelling naar ons land gebracht.
Corrupte dierenartsen in Oost-Europa voorzien de fokkers van valse gezondheidsverklaringen en dierenpaspoorten. Daarmee groeit het risico dat de pups gevaarlijke ziekten meenemen.
Zo is een rabiësenting met 12 weken verplicht, pas met 15 weken mogen de hondjes naar Nederland komen. ,,Maar geen handelaar die zich daaraan houdt”, zegt dierenarts-microbioloog en parasitoloog Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht. ,,De meeste hondjes komen veel jonger naar ons land, illegaal dus, met als gevolg dat ze cruciale inentingen niet hebben gehad.”
Controle niet streng genoeg
Volgens Soeters en Overgaauw onderschat de NVWA de risico’s van de illegale import en moet de toezichthouder strenger optreden. Bijvoorbeeld door geïmporteerde pups via bloedtesten steekproefsgewijs te controleren. Zo is vast te stellen of ze cruciale inentingen hebben gehad of niet.
De NVWA laat weten ‘risicogericht toezicht’ te houden op de hondenhandel. Vorig jaar kreeg de dienst zo’n duizend meldingen van mogelijke misstanden. ,,Inspecties voeren we uit waar de kans op overtredingen het grootst is”, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek.
Vorig jaar is het aantal inspecteurs verdubbeld tot tien. ,,Maar dan nog kunnen we niet alle fokkers en handelaren continu controleren.”
Verslaggever Paolo Laconi ging ook op zoek naar de herkomst van zijn eigen hond Riva. Die kwam uit een thuisnestje, maar dat bleek al snel heel anders te zitten...Klik op deze link om het verhaal te lezen (Premium).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Beschuldigde fokker diep bedroefd na storm van kritiek: ‘Dit was niet met opzet, ik hou van honden’
Hondenfokker Dora Engelen uit Raalte zit vol berouw. Nadat een vrouw een ‘ongezonde’ Franse bulldog-puppy bij haar kocht en daar op Facebook haar gal over spuwde, kreeg Engelen een storm aan kritiek over zich heen. Dat raakt haar intens. ‘Dit is niet met opzet gebeurd, het spijt me zo erg.’ -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Het lijkt wel of we allemaal een puppy willen: wachttijd én aankoopprijs lopen op
Hondenfokkers worden platgebeld door mensen die dolgraag een puppy willen. Hierdoor lopen de wachttijden voor vrijwel alle rassen op. De grotere vraag stuwt ook de aankoopprijs. ,,Een labradoodle-pup kost nu gemiddeld 1300 euro, vorig jaar nog 800 euro.’’ -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.
-
PREMIUM
Als deze auteur echt haar carrière beëindigt, dan hebben de barbaren gewonnen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Pinguïns langs provinciale weg in Drenthe verrassen automobilisten en politie
De politie in de Drentse gemeente Aa en Hunze is dinsdagmorgen uitgerukt voor een wel heel opmerkelijke melding. Daarin was sprake van een pinguïn langs de provinciale weg N34 bij Zuidlaren. Het bleek niet het enige exemplaar te zijn.