Volledig scherm
Schade op het malieveld. © EPA

Malieveld flink beschadigd door tractoren boerenprotest

Het Malieveld in Den Haag is flink gehavend uit het boerenprotest gekomen. Door de honderden tractoren die zich gisteren op het veld hebben verzameld is de grond zeer beschadigd. Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld, gaat een gesprek aan ‘met verantwoordelijken’ over kosten van het herstel.

Het grasveld is op diverse plekken compleet kapotgereden en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen. Na het vertrek van de boeren lag op het veld vandaag ook veel afval, zoals gebroken glas, aldus de beheerder.

Op wie Staatsbosbeheer de kosten precies wil gaan verhalen is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk wordt Farmers Defence Force (FDF) verantwoordelijk gehouden, als organisator van de protesten. FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen heeft nog niet op de berichten van Staatsbosbeheer gereageerd.

Ook de gemeente Den Haag kan verantwoordelijk gehouden worden. Met Staatsbosbeheer was vooraf niets afgesproken over gebruik van het Malieveld door de boeren. De gemeente stelde gisteren dat ‘was voorzien’ dat boeren hun tractor op het Malieveld zouden parkeren.

Herstellen

Het Malieveld raakte eerder deze maand ook al flink beschadigd door de eerste editie van de boerenprotesten. Het veld had in de tussentijd bij lange na niet genoeg tijd om te herstellen tot gisteren de tractoren weer hun opwachting maakten. 

Het Malieveld is een groot grasveld in Den Haag. Het heeft een afmeting van 550 bij 200 meter en wordt gezien als een beschermd stadsgezicht. Op het Malieveld worden veel evenementen georganiseerd, zoals concerten en festivals.

Cirque du Soleil

Op het veld staat sinds enkele dagen ook de tent van het beroemde Cirque du Soleil. Dat zag zich genoodzaakt de voorstelling van gisteravond af te blazen. Zo’n drieduizend bezoekers kregen hun geld terug. De voorstelling van vanavond gaat wel door. Over de financiële schade is nog niet gesproken, zegt organisator Mojo. Daar wordt later naar gekeken. ,,De show vanavond was belangrijker.”

Het grote Haagse grasveld is vorig jaar nog flink opgeknapt, onder meer met een verstevigde grasmat en een gedeeltelijk nieuw drainagesysteem met een ondergrond. ,,Het terrein wordt intensief gebruikt. Verwacht mag worden dat gebruikers er netjes en respectvol mee omgaan”, aldus Staatsbosbeheer.

Ook de gemeente De Bilt gaat schade die is veroorzaakt door het boerenprotest verhalen op boeren.

Kijk hier naar een samenvatting van de boerenprotesten van woensdag:

Volledig scherm
Boeren vertrekken van het malieveld. © EPA
  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’