Volledig scherm
Sophie Hilbrand. © Estera Marysia

Man (35) hackte accounts Sophie Hilbrand en viel haar contacten lastig

Programmamaker Sophie Hilbrand is een van de mensen van wie het facebook- en e-mailaccount is gehackt door een 35-jarige man die woensdag voor de rechter staat. Matthieu M. uit Houten stuurde onder haar naam berichten rond. ,,En hij verzamelde telefoonnummers van mensen die hij vervolgens ging bellen, kijken of ze opnemen of zo,'' aldus Hilbrand.

M. staat woensdag voor de rechter in Amsterdam. Zijn zaak staat los van de zaak rond het Almeerse VVD-lid Mitchell van der K., van wie half april bekend werd dat hij de computers  van tientallen vrouwen wist binnen te dringen. Tot de slachtoffers van Van der K. behoorden onder anderen tophockeyster Fatima Moreira de Melo en vlogster Laura Ponticorvo. 

Niet gechanteerd

Ook in de zaak rond Matthieu M. zouden meer bekende Nederlanders slachtoffers zijn. Waar Van der K. duidelijk op zoek lijkt te zijn geweest naar naaktfoto's, zijn de bedoelingen van M. vooralsnog onduidelijker. 

,,Hij stuurde berichten uit mijn naam naar allerlei mensen en verzamelde veel telefoonnummers van bekenden die hij dan ging bellen,'' vertelt Sophie Hilbrand. ,,Hij deed dan geloof ik voorkomen dat ik alleen op een hotelkamer zat, of zo. Maar ik ben niet gechanteerd of bedreigd of iets dergelijks. Echt ernstig was het in dat opzicht niet, maar wel heel vervelend. En ik voel me natuurlijk wel verantwoordelijk naar al die mensen die hij lastig viel en van wie hij contactgegevens had.'' 

Volgens Gerard Spong, de advocaat van M., had zijn cliënt niet veel kwaads in de zin. Matthieu M. staat woensdag in Amsterdam voor de rechter.