Volledig scherm
Sylvana Simons © anp

Man (37) opgepakt voor maken en publiceren dreigfilmpje Sylvana

De politie heeft een man opgepakt voor het maken van verspreiden van het filmpje waarin DENK-politica Sylvana Simons wordt bedreigd. Het gaat om een 37-jarige man uit Kudelstaart, gemeente Aalsmeer. De man meldde zich uit eigen initiatief op het politiebureau.

Volledig scherm
© anp

De man wordt op dit moment verhoord.

De politieke beweging DENK vindt het goed dat de man achter het omstreden filmpje over kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons ,,bij zinnen is gekomen'' en zich heeft aangegeven. Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK denkt dat het komt door de maatschappelijke discussie over het ,,walgelijke'' filmpje de afgelopen dagen.

Bewustwording
Kuzu zegt nu resultaat te verwachten bij de vervolging en veroordeling. Hij hoopt dat de ,,bewustwording'' bij de man de discussie aanzwengelt en een einde maakt aan discriminerende en racistische uitlatingen: ,,Dat moet echt stoppen.''

Afgelopen weekend verscheen een filmpje op internet, waarin het hoofd van DENK-politica Simons in verschillende racistische scènes geplakt. Ze wordt onder meer afgebeeld als Afrikaanse inboorling en Zwarte Piet. Ook is haar hoofd gephotoshopt in foto's van zwarte slachtoffers van lynchpartijen van de Ku Klux Klan, eind 19de eeuw.

Eerder vanavond werd bekend dat Simons beveiliging krijgt. Er worden ,,zichtbare en onzichtbare maatregelen'' getroffen om haar te beschermen, aldus Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu.

Vicepremier Lodewijk Asscher nam al eerder openlijk afstand van de beelden. Hij bestempelt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer Oh Sylvana als 'weerzinwekkend' en 'volkomen onacceptabel'. 

Aangifte
DENK-collega Kuzu wijst erop dat Simons al racistische reacties naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij de partij. Daar is toen aangifte van gedaan, maar dat heeft nog steeds niets opgeleverd. 

,,We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft'', aldus Kuzu. ,,Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld.''

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.