Volledig scherm
© Privéfoto

Man (87) mishandeld en beroofd bij graf echtgenote

UpdateZijn dagelijkse bezoekjes aan het graf van zijn overleden echtgenote zullen voor Jo Vlemmix (87) uit Eindhoven nooit meer het rustmoment zijn dat hij zo koesterde. Sinds een lafhartige beroving op het kerkhof, vorig weekeinde, durft de bejaarde weduwnaar er niet meer alleen naar toe én is hij voortdurend op zijn hoede.

 
Oud-militairen boden aan ons pap te vergezellen naar het kerkhof maar dat vindt hij te ver gaan
Marian (62), dochter van Jo Vlemmix
Volledig scherm
© Privéfoto

Twee gehavende knieën, pijnlijke benen, schaafwonden aan zijn handen, een blauw oog én een zeer achterhoofd. Het zijn de stille getuigen van de grove mishandeling en beroving waarvan Jo Vlemmix vorige week zondag het slachtoffer werd op de begraafplaats achter de St. Petrus kerk in Eindhoven.

Een gebeurtenis die er lichamelijk én geestelijk flink inhakte, zegt Jo's dochter Marian (62). 'Ons pap kijkt nu de hele tijd om zich heen op het kerkhof. Zelfs bij het graf van ons mam. 'Ik dacht dat ik iets hoorde,' zegt hij telkens angstig.'

De bejaarde weduwnaar werd vorige week zondag omstreeks 9 uur 's morgens mishandeld en beroofd op enkele meters van het graf van zijn echtgenote Fien. 'Ons pap kreeg een klap op zijn achterhoofd en voelde hoe iemand hem van achteren bij zijn haren greep, zijn hoofd achterover trok en hem daarna naar voren duwde, keihard met de rechterkant van zijn gezicht tegen de tegels. Daarna ging die persoon bovenop hem zitten en graaide zijn portemonnee uit zijn kontzak.'

Signalement
Vlemmix krabbelde even later overeind en zag nog net hoe zijn belager zich uit de voeten maakte. Een signalement kon de weduwnaar daardoor niet geven. Een bezoekster die de dader kruiste, kon dat wél. 'Zij vertelde dat het een getinte man was van een jaar of 25 die ze al vaker had gezien. Hij draagt volgens haar altijd donkere kleding en dito schoenen met witte strepen,' zegt de dochter van de bejaarde weduwnaar.

Haar vader bloedde flink uit de wond in zijn achterhoofd. De geschrokken kerkhofbezoekster ontfermde zich over hem en belde in een nabijgelegen verzorgingshuis een ambulance. Na verzorging in het ziekenhuis mocht Vlemmix weer naar huis.

Zijn portemonnee werd de volgende dag teruggevonden. 'De 120 euro die er in zat, was verdwenen maar de bankpasjes niet,' verzucht de Brabantse.  

Belofte
De eerste dagen na de beroving durfde Vlemmix niet naar het kerkhof. Een angst die hem inwendig verscheurde, zegt zijn dochter terugblikkend. 'Ons pap beloofde ons mam dat hij haar na haar dood elke dag zou komen opzoeken. De afgelopen zes jaar sloeg hij nooit een dag over omdat het een man van zijn woord is.'

Het nieuws over de lafhartige beroving en mishandeling van de bejaarde Eindhovenaar, verspreidt door Omroep Brabant, leverde hem tientallen steunbetuigingen en reacties op. Enkele oud-militairen boden Vlemmix zelfs aan om hem te vergezellen naar het graf van zijn vrouw. 'Hartverwarmend en heel fijn maar dat vindt ons pap te ver gaan. Laten we maar met ons tweetjes gaan, zei hij tegen mij,' aldus dochter Marian. 

Sinds eind vorige week vergezelt ze haar vader tijdens zijn dagelijkse bezoekjes aan het kerkhof. Prima, vindt de dochter. 'Ons pap is een man van de dag. Ik ben blij dat ik dit nog voor hem kan doen. Hij moet er zelf heel erg aan wennen. Na het overlijden van ons mam wilde ons pap van niemand afhankelijk zijn.'

'Wat een wereld'
Zanger Johan Vlemmix, een neef van het slachtoffer, is zeer ontdaan door de mishandeling. 'Mijn oom doet geen vlieg kwaad, staat altijd voor iedereen klaar, wat een wereld', aldus de zanger. Johan Vlemmix heeft het nieuwsbericht op zijn facebookpagina geplaatst in de hoop dat de dader zo sneller gevonden zal worden.