Volledig scherm
De Rechtbank in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Man blijft in cel voor voorbereiding terreuraanslag tegen moslims

De 43-jarige Vincent T. uit het Gelderse Doornenburg blijft vastzitten op verdenking van het treffen van voorbereidingen voor een terroristische aanslag tegen moslims. Dat besloot de rechtbank in Zutphen vrijdag tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting.

De man werd op 23 mei opgepakt. In zijn woning zijn een pistool en 1800 patronen gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikte de verdachte op internet zoektermen als 'huurmoordenaar' en 'bom schematische tekening'. Op zijn slaapkamer lag een handgeschreven recept om kaliumnitraat te maken. ,,In combinatie met glycerine kun je daar een explosief van maken'', zei de officier van justitie.

De man zelf ontkent. ,,Ik had nooit de doelstelling om ergens een aanslag te plegen'', zei hij vandaag tijdens zijn rechtszaak.

Explosieven

Het onderzoek van politie en justitie werd opgestart na een zogeheten ambtsbericht van de AIVD van 3 april dit jaar, zei de officier van justitie. De inlichtingendienst had signalen gekregen dat T. een aanslag tegen moslims of islamitische instellingen wilde plegen en mogelijk explosieven had. T. is de oprichter van de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade Special Forces. Via Facebook worden leden geworven om volgens eigen zeggen professioneel weerwoord te geven aan de terreur van de islam.

Volgens de raadsman van de verdachte blijkt uit niets dat T. een terroristisch doel had. ,,Er is geen aanzet gemaakt om tot uitvoering van een plan te komen.'' Het ging volgens hem meer om fantasie en grootspraak. Die pagina op Facebook was alleen bedoeld om een 'buurtwacht' op te zetten, hetgeen mislukte. De zaak wordt 23 november inhoudelijk behandeld.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.