Man die baby uit flat gooide in Ridderkerk moet het land uit

UpdateDe Marokkaanse man die op 5 januari in Ridderkerk zijn eigen 1-jarige baby uit een flat gooide, moet na zijn straf meteen Nederland uit. De procedure om de verblijfsvergunning van de 41-jarige man in te trekken, is begonnen, bevestigt advocaat Nelleke Stolk van de moeder van het jongetje. 

Voordat de man Nederland wordt uitgezet, moet hij eerst voor de rechter verschijnen en een straf uitzitten. De man kon in Nederland verblijven omdat hij is getrouwd. Omdat de moeder van het jongetje nu de scheiding heeft ingezet en de man ‘niet meer bij de vrouw verblijft', zal de IND zijn verblijfsvergunning intrekken.

De 33-jarige vrouw van de Marokkaanse man werd al tijdenlang stelselmatig mishandeld. Toen zij duidelijk maakte niet meer verder te willen met haar man, sloegen bij hem de stoppen door. De man richtte zijn woede niet alleen op de vrouw, maar ook op hun zoontje. De vrouw vocht voor het leven van haar zoontje, maar kon niet voorkomen dat de man het kind met kracht van de eerste verdieping van hun flat gooide. Het kind bleef bewegingloos op het gras liggen.

Met de kleine gaat het nu naar omstandigheden goed. Het kind heeft nog lichte evenwichtsstoornissen maar zal helemaal herstellen. De moeder woont nu bij familie en wil absoluut niet meer terug naar de flat waar het drama plaatsvond. Na enig touwtrekken heeft de gemeente toegezegd haar aan een andere woning te helpen. 

Ontkennen

Volledig scherm
De politie doorzoekt de plek waar het jongetje naar buiten werd gegooid. © AD

Volgens Anis Boumanjal, advocaat van de verdachte, is de uitzetting van zijn cliënt ‘nog slechts een voornemen’ van de IND, vooruitlopend op een eventuele veroordeling. ,,Bovendien,” zegt Boumanjal, ,,is mijn cliënt een ontkennende verdachte. Hij ontkent de baby te hebben gegooid. Hoe we dat onderbouwen komt tijdens de zitting aan de orde.”