Volledig scherm
Een passant legt bloemen neer op de plek des onheils in Tilburg. © Archieffoto Jan van Eijndhoven

Man die Brabants echtpaar doodreed hoeft cel niet meer in, 240 uur werkstraf

De man die op 27 oktober 2016 in Tilburg een echtpaar doodreed, is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een celstraf van 108 dagen. Die straf is echter gelijk aan het aantal dagen dat hij al in voorarrest zat, waardoor Faisal D. niet meer terug in de cel hoeft.

Naast de 108 dagen celstraf kreeg de 25-jarige Tilburger een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 5 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had 15 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar geëist tegen de Tilburger. 

72 kilometer per uur

Volgens de rechtbank in Breda heeft Faisal D. door zijn onvoorzichtige rijgedrag op de Bredaseweg in Tilburg een hoge mate van schuld aan de dood van het Rijense echtpaar Bert en Henriëtte van der Veeken. Uit onderzoek bleek dat D. met 72 kilometer per uur over de weg in het centrum van Tilburg reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Toen Bert en Henriëtte van der Veeken ter hoogte van de Sint Annastraat te voet de Bredaseweg overstaken, werden ze geschept door de auto van Faisal D. Die had kort daarvoor ook nog een bus aan de rechterkant ingehaald.

Roekeloos

Tijdens het proces tegen de Tilburger bleek dat er desondanks geen sprake was van roekeloos rijgedrag in de juridische zin, wat de strafeis fors verlaagde. De rechtbank oordeelde ook dat D. minder onvoorzichtig was geweest dan de officier van jusitite beweerde. 

De rechter nam het D. echter zeer kwalijk dat hij na het ongeval is doorgereden en de slachtoffers hulpeloos achterliet. Ook het feit dat hij al een lange lijst van ernstige verkeersovertredingen op zijn naam had maar daar schijnbaar niets van had geleerd, werd hem zwaar aangerekend. Hij moet daarom ook nog een behandeling ondergaan.