Volledig scherm
© Thinkstock

Man strijkt steeds vaker z'n eigen overhemden

Strijken is al lang geen typisch vrouwenklusje meer. Mannen zijn fervente strijkers, blijkt uit onderzoek van mediabureau MediaCom in opdracht van producent van huishoudelijke apparatuur Braun onder 500 respondenten.

Quote

Een op de vijf mannen uit ons onderzoek strijkt zelfs rokken

Daan Rullmann van Mediacom

Poll

Beste man, strijk jij je eigen overhemden en onderbroeken?

 • Ja, waarom niet? (54%)
 • Nee, dat is vrouwenwerk (46%)
5013 stemmen

Kampioenschap strijken
In Barneveld leken ze de uitslag van het onderzoek al aan te voelen, daar staat het Kampioenschap Strijken voor mannen voor de deur. Op zaterdag 3 oktober worden de strijkkwaliteiten van de Barneveldse mannen getest. ,,Dat valt mooi samen”, aldus jurylid Sonja Brink van Strijkservice Barneveld. Kan er meteen gekeken worden of mannen eigenlijk wel kunnen strijken.

Toegegeven, van de ondervraagde vrouwen staat 90 procent geregeld achter de strijkplank, maar mannen kunnen er met 59 procent ook wat van.

Voor de hand liggende oorzaak van deze emancipatoire werking van het strijkijzer: mannen strijken hun eigen overhemden. ,,Een op de vijf mannen uit ons onderzoek strijkt zelfs rokken,'' vertelt Daan Rullmann van Mediacom.

Het overhemd prijkt met stip bovenaan de lijst van kledingstukken die het vaakst worden gestreken. Helaas vinden we het tevens het moeilijkste en vervelendste strijkobject. Ook broeken, shirts en theedoeken worden vaak met de strijkbout bewerkt. Een enkeling neemt de sokken en onderbroeken mee in de strijkwas.

Eentonige bezigheid
We halen de strijkplank het vaakst op zondag van stal, want dan hebben we de tijd. Een derde van strijkend Nederland mag graag naar de tv kijken tijdens deze eentonige bezigheid, bij voorkeur naar de soap Goede Tijden Slechte Tijden. ,,Maar de meesten kijken gewoon naar wat er op dat moment op tv is.'' Wie tijdens het strijken naar de radio luistert, is kieskeuriger en stemt af op een specifieke zender, namelijk SkyRadio of Radio 2.

De taak, die gemiddeld 1 uur en 9 minuten in beslag neemt, levert een enkele keer ook strijd op. Zo krijgen mannen nogal eens commentaar op hun strijkkunsten en heeft 2 procent van de ondervraagden een kledingstuk van zijn partner bewust verpest met strijken.

Dat emancipatie ook grenzen kent, legt de liefde voor het klusje bloot. Terwijl 17 procent van de vrouwen strijken bestempelt als leuke, ontspannende activiteit, hebben mannen er geen goed woord voor over. Rullmann: ,,Zij geven vaak aan dat ze strijken het meest vervelende huishoudelijke klusje vinden, of een noodzakelijk kwaad.''

Quote

Mannen zijn liever met kettingza­gen in de weer, dan dat ze zich druk maken om een glad gestreken kraagje

Korné Pot

Kettingzagen
Dat erkent ook Korné Pot, oprichter van de website Echte mannen strijken niet en bemiddelaar in huishoudelijke hulpen. ,,Mannen strijken met tegenzin. Die gemiddelde 1 uur en 9 minuten besteden mannen liever aan wat anders. Het is gewoon geen mannenklus. Mannen zijn liever met kettingzagen in de weer, dan dat ze zich druk maken om een glad gestreken kraagje."

Pot ziet juist een toenemende trend van mensen die een huishoudster in dienst nemen. ,,Onder andere voor de strijk, omdat ze daar geen zin in hebben. Ik strijk zelf ook nooit, terwijl ik wel van blousjes hou. Dus ik blijf bij de overtuiging dat echte mannen niet strijken."

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.