Man van 94 gedrogeerd en beroofd, politie geschokt

Een 94-jarige Amsterdammer is het slachtoffer geworden van een gehaaide oplichtingstruc. Een nog onbekende vrouw won zijn vertrouwen en drogeerde hem zodat ze met zijn bankpas zijn rekening leeg kon halen. Ze ontnam de 94-jarige man zijn geld, maar bijna ook zijn leven. De politie zegt zeer geschokt te zijn door het voorval. Beelden van de vrouw werden gisteravond getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht

De man woont in een zelfstandige woning in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Op de gang ontmoette hij de vrouw. Ze maakten zo’n gezellig praatje dat hij haar uitnodigde voor een kopje thee. Het leek zelfs zo goed te klikken dat ze besloten om samen een hapje te gaan eten bij een brasserie. 

De man ging op zijn scootmobiel, de vrouw nam zijn rollator mee zodat hij ook in het restaurant uit de voeten zou kunnen. Het viel de man op dat de vrouw goed de weg leek te weten.

Opsporing Verzocht.
Volledig scherm
Opsporing Verzocht. © Opsporing Verzocht

Afzakkertje

Opsporing Verzocht.
Volledig scherm
Opsporing Verzocht. © Opsporing Verzocht

Eenmaal terug in de woning van de man volgde er nog een afzakkertje, waarna de vrouw zei dat ze niet meer naar huis kon rijden. Ze maakte gebruik van het aanbod om bij de man op de bank te overnachten. ,,Een vriendschap lijkt geboren. Ze spreken af om elkaar op zaterdagmiddag 27 april, Koningsdag, opnieuw te treffen. Maar de vrouw staat ’s ochtends al op de stoep. Ze was toch in de buurt, zegt ze.”

De vrouw heeft cakejes meegenomen en staat erop om voor haar gastheer een kopje koffie te zetten. En vanaf dat moment gaat het voor het slachtoffer mis. De 94-jarige man vindt de koffie vreemd smaken, maar drinkt die uit beleefdheid toch op. Dan voelt hij zich ineens beroerd. Hij besluit even op bed te gaan liggen, waar hij al snel zijn bewustzijn verliest.

Onderkoeld

Opsporing Verzocht.
Volledig scherm
Opsporing Verzocht. © Opsporing Verzocht
Opsporing Verzocht.
Volledig scherm
Opsporing Verzocht. © Opsporing Verzocht

Uren later wordt hij aangetroffen op de grond naast zijn bed. De man is ernstig onderkoeld. Uit onderzoek blijkt dat hij gedrogeerd is. Hij moest een aantal dagen in het ziekenhuis blijven en heeft moeten revalideren. Het gaat nog altijd niet goed met hem.

De oplichtster ging met zijn bankpas aan de haal. Nog dezelfde ochtend is met die pas een aanzienlijk bedrag opgenomen bij een geldautomaat. Volgens de politie is het aannemelijk dat de dader vaker toeslaat of heeft toegeslagen.

De vrouw is ongeveer 60 jaar oud, heeft een lichte huidskleur en grijzend haar. Ze is vermoedelijk Nederlands, vrij klein van stuk en stevig gebouwd. Ze lijkt moeilijk, een beetje ‘waggelend’, te lopen. 

Kijkers van Opsporing Verzocht reageren met afschuw op de beelden ‘De meest schrijnende vorm van criminaliteit die ik in jaren heb gezien', aldus een twitteraar. Een ander: ‘Een man van 94 drogeren... Levenslang opsluiten.’

Weet u meer over deze vrouw? Dan kunt u contact opnemen met de Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070. Ook is het mogelijk om een sterktewens voor het slachtoffer achter te laten.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”