Volledig scherm

Man zat zes jaar lang ten onrechte in tbs-kliniek

Door fouten van rechters en justitie heeft een 26-jarige man zes jaar lang ten onrechte in tbs-klinieken gezeten. Hij had vier maanden cel moeten krijgen, maar door een wat zijn advocaat Willem Anker noemt 'rechterlijke dwaling in het kwadraat', zat de man jaren opgesloten. Namens zijn cliënt dient hij een schadeclaim in van enkele tonnen.

Volledig scherm
Advocaten Hans (l) en Willem Anker. © FOTO ANP

De 26-jarige A.B. uit Sierra Leone werd in 2005 veroordeeld voor mishandelingen. Hij verdiende dus wel degelijk straf, maar geen tbs. Dat kan ook alleen worden opgelegd als een dader een misdrijf pleegt waar meer dan vier jaar cel op staat, wat hier niet het geval was. De tbs is na het uitkomen van de blunders direct beëindigd.

Drie keer verlengd
Pijnlijk is dat het niet alleen bij de veroordeling van de man in 2005 misging. De tbs-behandeling van de man is tot eind vorig jaar nog eens drie keer onterecht verlengd. Dat houdt in dat rechters in 2007, 2008 én 2010 de fout ook niet hebben ontdekt, net als de officieren van justitie die de zaak behandelden. Het komt neer op een totaal van twaalf rechters en vier officieren die allen ten onrechte tekenden voor het voortzetten van de behandeling.

'Dat maakt de kwestie nog markanter. Blijkbaar is de tbs van cliënt een hamerstuk geweest. Het gaat niet om een eenmalige fout, maar om een voortgezette misslag. Dat maakt het zeer uitzonderlijk. Het is opzienbarend. Een rechterlijke dwaling in het kwadraat,' aldus Willem Anker.

Schadeclaim
Broer Hans Anker bereidt momenteel een schadeclaim voor die aan de top van justitie wordt voorgelegd. In eerdere rechterlijke dwalingen, hoewel deze allemaal verschillend zijn, werden er tonnen aan schadevergoedingen geëist en gegeven.

De man is na de ontdekking van de blunders uit de tbs-kliniek gezet. Hij keert mogelijk terug naar zijn geboorteland, maar verblijft nu nog in een opvang voor vreemdelingen.

Lees meer in het AD vandaag.