Man is een stressfactor voor vrouw in de verloskamer
Veel vrouwen hebben er niets aan als hun man bij de bevalling is; ze ervaren juist meer pijn, stelden Britse wetenschappers vast. Moet de aanstaande vader voortaan wachten op de gang?
De man moet zichzelf een beetje wegcijferen
Hemel en aarde willen mannen bewegen om hun vrouw te ondersteunen bij de bevalling, maar het beste wat ze kunnen doen is misschien wel gewoon buiten blijven. De man bezorgt de moeder vaak stress en gêne. Ze blokkeert en verspilt dan essentiële energie die ze juist nodig heeft voor een bevalling. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van neurowetenschapper Katerina Fotopoulou van het University College in Londen.
Het effect valt hormonaal te verklaren: wanneer een moeder meer spanning voelt, produceert ze extra adrenaline, het hormoon dat ons laat reageren op gevaar. Dat belemmert de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte. Het brengt de weeën op gang.
Voor haar onderzoek rustte de neurowetenschapper tientallen hoogzwangere vrouwen uit met een toestelletje op hun vingers, om de pijn te meten tijdens de bevalling. De vrouwen gaven hun eigen pijn ook een rapportcijfer, zowel met als zonder partner aan het bed. Wat bleek? Geen enkele vrouw voelde minder pijn wanneer de vader z'n best deed om haar te ondersteunen. Integendeel: bij veel vrouwen gingen de pijnimpulsen iets omhoog.
Intimiteit
Uit de antwoorden op vragen over hun relatie blijkt dat het voor de pijnbeleving bij hechte, intieme koppels niet veel uitmaakt of de man de bevalling bijwoont. Wanneer er in de relatie een gebrek aan intimiteit speelt, liggen de zaken helemaal anders. ,,Onze studie suggereert dat vooral vrouwen die niet zo close zijn met hun partner, meer pijn lijden," aldus de onderzoekster.
In Nederland woont 95 procent van de mannen de bevalling bij. Zelden brengen vrouwen hun kind alleen ter wereld. Voorzitter Linda Rentes van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) houdt het graag zo. ,,Bij een bevalling is het belangrijk om iemand aan je zijde te hebben bij wie je je prettig voelt. Je partner, je moeder, je zus."
Rentes onderschrijft dat stress de weeën kan blokkeren. ,,Als de vrouw merkt dat haar partner zich niet lekker voelt, of de relatie is niet goed, dan kan ze minder oxytocine aanmaken. Terwijl ze dat nu juist nodig heeft voor betere weeën."
Wegcijferen
Rentes, die 23 jaar als verloskundige heeft gewerkt, stuurde nog nooit een zenuwpezende man naar de gang. Mannen weten vaak niet wat ze wel kunnen doen. Verdwijnen voor wéér een sigaretje, flauwe grapjes maken en tussendoor de laatste sportuitslagen bekijken helpt zeker niet. Wat er wel nodig is, verschilt voor iedere vrouw, zegt Rentes: ,,De één wil een glaasje water, de ander wil dat haar rug gemasseerd wordt, de volgende wil even onder de douche. De man moet zichzelf een beetje wegcijferen."
Overigens reageren de meeste mannen beter op de bevalling dan ze verwachten. ,,Ze denken dat ze niet tegen bloed kunnen en zullen flauwvallen. Maar dat gebeurt bijna nooit. Ze zitten zelf zo vol adrenaline dat ze niet knock-out gaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
112 was tijdelijk niet bereikbaar voor bellers met vaste lijn KPN
De storing op de vaste lijn waarmee KPN-abonnees woensdagavond te kampen hadden is verholpen. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Kabinet zet streep door onzeker nulurencontract
Het kabinet zet een streep door onzekere oproepcontracten, zoals het nulurencontract. Daarvoor in de plaats komt een nader uit te werken basiscontract, dat werknemers meer zekerheid geeft over zaken als inkomen en werktijden. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.
-
Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries
De behandeling van de moordzaak over de dood van Peter R. de Vries wordt heropend. De rechtbank Amsterdam ziet zich daartoe genoodzaakt, omdat het Openbaar Ministerie (OM) vandaag nieuwe stukken heeft ingestuurd naar zowel de rechters als naar de advocaten van de twee verdachten. Tegen dit tweetal is een levenslange gevangenisstraf geëist. -
RIVM-onderzoekers somber over staat van het Nederlandse milieu: ‘Ingrijpende maatregelen nodig’
Het milieu in Nederland verkeert in ‘slechte staat’ en dat schaadt de gezondheid van mensen. Met die boodschap vat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de huidige wetenschappelijke kennis over de kwaliteit van de leefomgeving samen. ,,Om het tij te keren zijn ingrijpende maatregelen nodig.” -
Hoogleraar Wim Voermans geeft ongelijk toe na ontslag-beschuldiging Raisa Blommestijn: ‘Een misverstand’
De Leidse hoogleraar Wim Voermans geeft toe dat hij op sociale media ten onrechte heeft gezegd dat rechtsfilosoof Raisa Blommestijn is ontslagen bij de Universiteit Leiden. Dat blijkt niet te kloppen. ‘Die stelling berustte, naar ik nu onlangs heb begrepen, op een misverstand’, zegt de hoogleraar staats- en bestuursrecht in een rectificatie. Blommestijn denkt na over een civiele procedure. ,,Ik ben blij dat hij het heeft rechtgezet, maar de schade is al aangericht.”