Mannen eerder last van rimpels dan vrouwen
Vrouwen gaan langer kreukvrij door het leven dan mannen, bij wie het verval al rond hun vijftigste duidelijk zichtbaar is. Dat blijkt uit Rotterdams rimpel-onderzoek.
Plooien, groeven, karakterlijntjes, rimpels: hoe je ze ook noemt, het worden er steeds meer. Niemand houdt een perzikhuidje, maar het zijn de mannen die hier het eerst last van krijgen, concludeert Merel Hamer, dermatoloog in opleiding bij het Erasmus MC. Zij analyseerde 3800 foto’s van ouderen tussen de 51 en 98 jaar, die deelnamen aan een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.
Slecht nieuws voor mannen...
,,Ja, tussen de 51 en 75 jaar krijgen zij eerder én meer rimpels dan vrouwen. Hun gezicht is voor 4,5 procent bedekt met rimpels, dat van een vrouw voor 3,6 procent. Maar eenmaal de 75 gepasseerd, maken vrouwen een inhaalslag. Zij eindigen op hogere leeftijd met meer groeven in het gezicht.”
Wat doemt eerder op: kraaienpootjes of de fronsrimpel?
,,De volgorde weten we niet. Opvallend is wel dat mannen en vrouwen rimpels op andere plekken hebben. Mannen hadden meer diepe rimpels in hun voorhoofd, vrouwen meer kreukjes op de bovenlip. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met de gezichtsbeharing van mannen op de bovenlip; die maakt de huid steviger.”
Wat zijn de boosdoeners?
,,Uit eerder onderzoek weten we dat rimpels voor 55 procent genetisch zijn bepaald. Dus als je ouders veel rimpels hebben, zit het er dik in dat jij die ook krijgt. Maar ook leefstijl kan rimpels verergeren. Zonlicht en roken zijn de grootste risicofactoren: zij beschadigen de huid, waardoor het aan stevigheid verliest. Als je stopt met roken, zullen de al aanwezige rimpels niet verdwijnen, maar het wordt in elk geval niet erger. Ook weten we: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, hoe meer rimpels ze heeft.”
Zagen jullie ook ouderen met een gaaf huidje?
,,Jazeker. We hebben ontdekt dat mensen met een heel witte huid het minst snel rimpels ontwikkelen. Dat lijkt in eerste instantie onverwacht. Maar we denken dat zij zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème, dat er minder rimpels ontstaan. Deze groep ontwikkelt wel eerder pigmentvlekken, ook een teken van veroudering.”
Unilever financierde een deel van de studie, wat kunnen zij met de uitkomst?
,,De wetenschap kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe cosmetische producten. Overigens is dit onderzoek niet alleen cosmetisch interessant, maar draagt ook bij een breder onderzoek naar veroudering: wij denken dat veroudering van de huid ook iets kan zeggen over de veroudering van de mens.”
U heeft een perzikhuidje, wat is uw geheim?
,,Ik smeer elke ochtend mijn gezicht in met zonnebrandcrème, factor 30, ook in de winter. Dat voorkomt zonschade, en dus ook rimpels.”
Wat helpt wel?
Wie op oudere leeftijd met een strak huidje door het leven wil gaan, moet nog altijd kunstgrepen laten uithalen, zegt Merel Hamer, dermatoloog in opleiding. Vooralsnog is er geen middeltje op de markt die ons definitief verlost van rimpels. Botox en fillers zijn de bekendste hulpmiddelen. Let op, zegt Hamer: ,,Wanneer je je niet door een ervaren behandelaar laat helpen, kan het mis gaan. In het cosmetisch centrum van het Erasmus MC zien we die voorbeelden: abcessen of bulten in het gezicht bijvoorbeeld na behandeling met permanente fillers. Dat wil je niet.”
Anti-rimpelcrèmes zijn volgens Hamer niet bewezen effectief. Er is maar één crème die helpt tegen fijne rimpels, ‘niet tegen diepe groeven’, en dat is een vitamine A zuurcrème, die alleen op doktersrecept verkrijgbaar is, zegt ze. ,,Die crème zorgt voor een peeling-effect die de bovenste laag van de huid eraf scrubt. Door de nieuwe huid die ontstaat worden kraaienpootjes of pigmentvlekken minder goed zichtbaar. Maar je kunt niet onbeperkt smeren: wanneer je te vaak en veel smeert, kan het bijvoorbeeld leiden tot een schaafwond.” Hamers belangrijkste advies: ,,Mijd de zon. De uv-stralen brengen schade toe aan de huid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Vogelgriep in Lunteren: duizenden kippen worden geruimd, maatregelen voor 235 bedrijven in omgeving
Bij een kippenboer in Lunteren is vogelgriep geconstateerd, meldt de overheid zondagochtend. Bij het bedrijf moeten 5000 legkippen worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. De boerderij ligt in een gebied waar nog veel meer pluimvee wordt gehouden. De uitbraak heeft daardoor grote gevolgen voor bedrijven in de regio. -
PREMIUM
En weer is er een demonstratie op een viaduct over de A50, maar zijn dit eigenlijk wel boeren?
Ze zwaaien naar automobilisten op de snelwegen, hopen dat die hun boodschap kunnen zien. Alles om zoveel mogelijk Nederlanders te overtuigen van hun boodschap. Deze keer op de viaducten in de buurt van Apeldoorn. Ze ondersteunen de boerenprotesten, maar boeren zijn het niet. Wie zijn het wel? -
Glas valt uit reuzenrad in Zandvoort: arrestaties en gewonden
Twee vrouwen zijn gisteravond in Zandvoort gewond geraakt door glas dat uit een reuzenrad viel. Beiden liepen letsel op aan de armen en moesten naar het ziekenhuis. Later zijn vier jonge mannen opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het een ongelukje was of dat het glas opzettelijk vanuit een van de gondels is gegooid.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Steeds meer moeite met rondkomen: ‘Niet verwacht dat spaargeld zo snel zou verdampen’
Hoge energietarieven, prijzige boodschappen en benzine: het leven wordt steeds duurder. En of je nu hoogopgeleid, laagopgeleid of student bent, allemaal moeten we de broekriem aanhalen. Want niet alleen lage inkomens komen financieel klem, ook huishoudens met een inkomen boven modaal duiken in de min, blijkt uit berekeningen van het Nibud. Wat betekent dat?