Volledig scherm
© ANP

Mannen zeggen baan bij kinderdagverblijf op sinds zedenzaak

UpdateTientallen mannen zijn het afgelopen jaar gestopt als leider op een kinderdagverblijf sinds de grote Amsterdamse zedenzaak. De Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen (Boink) heeft vandaag een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Sommige mannen werken helemaal niet meer in de kinderopvang. Anderen zijn overgestapt naar de naschoolse opvang, waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar worden opgevangen. Een aantal van de mannen is min of meer gedwongen weggegaan, nadat verontruste ouders aan de bel hadden getrokken bij de leiding van de opvang. Maar anderen 'voelen zich ook bekeken en worden moe van het gevoel dat ze bijna elke keer als ze een kind optillen erbij moeten zeggen dat de ouder zich geen zorgen hoeft te maken', aldus een zegsman van Boink.

Boink noemt het 'zeer treurig' dat sommige opvangverblijven daadwerkelijk goede mannelijke medewerkers hebben weggestuurd. 'Laten we vooral niet vergeten dat we het hier 99 van de 100 keer over zeer capabele mensen hebben', stelt de woordvoerder.

Robert M.
Eind 2010 kwam aan het licht dat op kinderdagverblijf 't Hofnarretje in Amsterdam ruim 80 baby's en peuters zijn misbruikt door crècheleider Robert M. Ook had hij veel van zijn misbruik op beelden vastgelegd en die verspreid.

Rolmodel
In de kinderopvang werken in Nederland 90.000 mensen. Van hen is iets meer dan 1 procent man. Boink beklemtoont dat het van cruciaal belang is dat er ook mannen in de sector werken. 'Het is niet gezond voor kinderen om alleen maar vrouwelijke rolmodellen te hebben', aldus de organisatie.

Boink raadt de leiding van opvangverblijven aan om problemen die ouders eventueel hebben met mannelijke medewerkers open te bespreken. 'In de gevallen die wij kennen waarin dat is gebeurd, zijn de medewerkers gebleven en de ouders gerustgesteld', meldt de zegsman.

  1. 'Vermoedens misbruik campingopa waren er, maar niet genoeg voor aangiftes'

    'Vermoedens misbruik campingopa waren er, maar niet genoeg voor aangiftes'

    De van een zedendelict verdachte campinggast Andre V. (75) in het Brabantse Lierop werd in 2002 al veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. Nu is hij opnieuw aangehouden in een misbruikzaak. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een inmiddels jonge vrouw, tevens wordt hem ten laste gelegd dat hij eenmalig een ander meisje misbruikt heeft. In beide gevallen gaat het om bekenden van de man. Dorpsbewoners zitten vol vragen.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
33773 stemmen