Volledig scherm
Station Haarlem. © anp

Mansveld wil stations bij NS houden

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) ziet het niet zitten om het beheer van de treinstations over te dragen van de Nederlandse Spoorwegen naar spoorbeheerder ProRail. 'Dat betekent het ontnemen van eigendom. Daar kunnen we niet eenzijdig over beslissen', zei Mansveld dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Bovendien zou het de schatkist veel geld kosten, omdat het Rijk subsidie verstrekt aan ProRail. 'Dan zouden we de facto zelf investeren om de stations te kopen', stelde de staatssecretaris. Daarbij vroeg ze zich af voor welk probleem de verkoop van stations een oplossing is. 'Reizigers zijn zeer tevreden over de stations.'

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven had voorgesteld om de stations weg te halen bij de NS. Op die manier zou de NS geen voordeel meer hebben ten opzichte van andere vervoerders, die zelf geen stations hebben. Volgens Van Veldhoven is het gek dat één spoorvervoerder een stukje infrastructuur in handen heeft.

Daar is Mansveld het mee eens. Ze stelde net als D66 te streven naar een gelijk speelveld voor alle spoorvervoerders. De overdracht van stations van de NS naar ProRail gaat haar echter veel te ver. Wel maakt ze afspraken met de vervoerders, zodat bedrijven als Arriva onder redelijke omstandigheden gebruik kunnen maken van de stations.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”