Volledig scherm
Wilma Mansveld was van 2012 tot 2015 staatssecretaris van Milieu en Infrastructuur © anp

Mansveld wilde Volkswagen verbieden

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft kort na het losbarsten van het dieselschandaal onderzocht of het de verkoop van Volkswagens kon verbieden. Dat blijkt volgens EenVandaag uit interne e-mailcorrespondentie die het programma in handen heeft gekregen door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld gaf haar ambtenaren opdracht uit te zoeken of zo'n verbod mogelijk was. Dat gebeurde na een pleidooi van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. De ambtenaren concludeerden uiteindelijk dat dit niet mogelijk was, vanwege Europese regelgeving.

,,Nederland kan niet op eigen houtje de verkoop van een auto van een bepaald type gaan weren", schrijft een ambtenaar op 27 september. ,,De Europese regels voor de vrije markt staan dit niet toe." 

Fyra
Wilma Mansveld was van 2012 tot 2015 staatssecretaris van Milieu en Infrastructuur. Ze was genoodzaakt af te treden na een vernietigend rapport van de parlementaire enquête die onderzoek deed naar het totaal mislukte treinproject.