Volledig scherm
PREMIUM
Marco van Basten Holland na één van zijn drie goals tegen Engeland bij het EK van 1988. © BSR Agency & Linda Stulic

Marco van Basten: Ik bevond me op de bodem van mijn bestaan

InterviewMarco van Basten (55) heeft zijn demonen achter zich gelaten. ,,Ik bevond me op de bodem van mijn bestaan.’’ Met aandacht heeft hij weinig op. Sterker: hij voelt zich het best in de luwte. Om die reden kijkt hij - eerlijk is eerlijk - ‘met enige vertwijfeling’ naar de komende week, waarin de biografie BASTA wordt gepresenteerd en hij opnieuw de krantenkolommen zal vullen.

De officiële doop van het boek, maandagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg, in aanwezigheid van vrienden en oud-collega’s, dáár kijkt Van Basten naar uit, maar ‘het circus eromheen’ roept bij hem enige weerstand op.

En dan was er vorig weekeinde ook nog de giftige combinatie van een verbale uitglijder en een per ongeluk openstaande microfoon, tijdens een wedstrijdanalyse bij Fox Sports. Een misplaatste grap, erkende hij meteen - maar de verontwaardiging over een gevalletje ‘oliedomme voetbalhumor’ was toen al all over the place, met een berisping van de sportzender als gevolg.

  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”