Marechaussee gaat nu ook burgers inzetten voor grenscontroles in havens
De Marechaussee gaat burgers werven om de grensbewaking in de havens van Hoek van Holland en IJmuiden te versterken. Een dergelijk project liep al op Schiphol en de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven, maar wordt nu uitgebreid met twee Nederlandse zeehavens. De burgermedewerkers gaan wel paspoorten controleren, maar krijgen geen wapens.
Delen per e-mail
De Marechaussee wil met het project de werkdruk van de reguliere marechaussees ontlasten. ,,Op deze manier krijgen zij meer tijd voor andere beveiligingstaken”, stelt een woordvoerder. In de havens moet bijvoorbeeld veel worden gecontroleerd op inklimmers in vrachtwagens: illegale migranten die naar Engeland proberen te komen.
Paspoorten scannen
De burgers krijgen een opleiding van vier maanden en zijn dan zogenoemde ‘eerstelijns grensbewakers'. Dat houdt in dat ze paspoorten aannemen van reizigers op de vliegvelden en in de havens. Als ze twijfelen aan de echtheid van het document of andere onregelmatigheden zien, schakelen ze beroepsmarechaussees in. De burgers zijn niet bewapend. ,,Maar er zal wel altijd een gewapende beroepscollega in de buurt zijn.”
De burgermedewerkers worden in eerste instantie geworven voor inzet op piekmomenten: tijdens vakantiedrukte of andere momenten dat er bijvoorbeeld veel vluchten tegelijk aankomen op Schiphol. Het gaat in totaal om 120 burgermedewerkers, de werving van een deel van hen is vandaag begonnen.
Bezwaren over veiligheid
Een eerste pilot, begin vorig jaar, werd stilgelegd na kritiek vanuit de marechaussee-vakbonden. Zij stelden dat je een grensbewaker niet in zo'n korte tijd opleidt en stelden vraagtekens bij de veiligheid van de medewerkers en de gevolgen voor de veiligheid van Nederland. De vakbonden zijn nu wel akkoord met de proef. ,,Ons akkoord betekent niet dat onze eerdere bezwaren allemaal zijn weggenomen”, zegt Sven Schuitema, voorzitter van de Marechaussee-vereniging (MARVER).
De bonden zijn akkoord gegaan omdat de rechtspositie van de burgermedewerkers nu beter is geregeld, ze worden aangesteld als ambtenaar van de Marechaussee. Maar, zo stelt Schuitema in een reactie op de website van de bond: ,,We hopen natuurlijk dat er nooit wat mis gaat, maar als dat wel gebeurt, had men het kunnen weten. Hetzelfde gaat op voor de kwalitatieve uitvoering van de grensbewaking. De MARVER heeft gewaarschuwd, maar beschouwt dit als een politieke keuze. Eventuele consequenties zijn de verantwoordelijkheid van de minister van defensie.”
Vorige maand werden meerdere verstekelingen aangetroffen op een vrachtferry naar Engeland in de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Bekijk hieronder de beelden.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Hoe een inzamelingsactie een crimineel van Taghi's moordlijst haalde
Een groep Utrechtse criminelen heeft na een mislukte liquidatie op een criminele vriend 130.000 euro ingezameld en betaald aan Ridouan Taghi. Na deze succesvolle crowdfunding verdween het slachtoffer van zijn moordlijst. -
Sterke groei islamitisch onderwijs
In het islamitisch onderwijs is een sterke groei te constateren. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die de Volkskrant heeft opgevraagd. -
Kabinet trekt half miljard uit voor meer verkeersveiligheid
Het kabinet legt een half miljard euro op tafel om in de regio en lokaal de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo kunnen provincies en gemeenten gevaarlijke wegen en fietspaden op de schop nemen. -
PREMIUM
Iemand gaat trouwen in mijn zijden strapless jurk, zij wel!
Monica Beek (42) is journalist. Ze woont samen met haar dochters van 11 en 9 en heeft een vriend. Wat doe je met een ongedragen trouwjurk die al jaren in de berging hangt? -
PREMIUM
video Eigenaar ingestorte grillroom: ‘Alles is weg, maar ik ben blij, want Kenan leeft’
Urenlang verkeert Mahmoud Hasan (29) zaterdag in onzekerheid over de toestand van zijn 5-jarige zoon Kenan. ,,Baba, ik ben hier’’, hoort Mahmoud nog van onder het puin van zijn ingestorte grillroom in Coevorden.
-
Minder illegaal vuurwerk gevonden dan vorig jaar
Opsporingsdiensten hebben tot nu toe ruim 38.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De teller staat nog niet zo hoog als vorig jaar rond deze tijd, maar wel hoger dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. -
PREMIUM
Fitte hersenen bereik je met de Vitaliteitsschijf van Vijf
In het boek Het 50+ brein laat hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn (53) aan de hand van nieuw onderzoek zien dat ouder wordende hersenen minder snel uitgeput raken dan tot nu toe werd gedacht. Mits je ze blijft gebruiken. -
PREMIUM
Betaalden 130.000 Nuon-klanten te veel voor hun energie? Rechter buigt zich over die kwestie
130.000 Nuon-klanten hebben een half jaar lang te veel voor hun energie betaald, oordeelt toezichthouder ACM. Nuon stortte het geld terug, maar vecht de claim over deze ‘onredelijke tarieven’ in 2017 wel aan bij de rechter. Vanmiddag diende de zaak. ‘Dit is stemmingmakerij’.