Marechaussee gebruikt vaker geweld op luchthavens
De Koninklijke Marechaussee heeft het afgelopen jaar een stuk vaker geweld moeten gebruiken op Schiphol. Het draait vooral om gevallen waarbij reizigers of daklozen verward zijn, of onder invloed van drank of drugs.
Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) 110 keer geweld gebruikt, blijkt uit het vertrouwelijke Integriteit Jaarrapport 2016, in handen van deze krant. Dat is ruim een kwart meer dan het jaar ervoor (87 keer). De Marechaussee wijt de opvallende stijging aan een toenemend aantal verwarde personen op de grote luchthavens.
Marechaussees gaan over tot geweld als iemand hen aanvalt, of zich verzet tegen een aanhouding. In zulke gevallen maken ze gebruik van de wapenstok, pepperspray of in het uiterste geval hun vuurwapen.
Geweld
Het kan gaan om reizigers die te veel hebben gedronken of onder invloed zijn van drugs
,,Het kan gaan om reizigers die te veel hebben gedronken of onder invloed zijn van drugs”, zegt KMar-woordvoerder Marlous de Ridder. ,,Maar ook om mensen die psychisch in de war zijn. Soms richten ze hun woede dan op mensen in uniform. Dat zijn de gevallen waarin onze Marechaussees geweld tegen burgers moeten gebruiken.”
Ook vinden geweldsincidenten plaats rond preventieve controles. Schiphol is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, waardoor de Marechaussee mensen kan fouilleren, of koffers of auto’s kan doorzoeken. In sommige gevallen stuit dat op agressie.
Logischerwijs vinden de meeste incidenten plaats op Nederlands grootste luchthaven Schiphol, waar gisteren het recordaantal reizigers van 232.000 opstegen en landden. Ook mensen die reizigers komen afhalen, kunnen onder invloed zijn of in geestelijke nood verkeren, zegt De Ridder. ,,Je kunt de luchthaven vergelijken met een grote stad, met alle problemen van dien.”
Daklozen
Net zoals elke grote stad kent Schiphol een vaste club dak- en thuislozen, een doelgroep die in verwarde toestand kan verkeren en soms voor incidenten zorgt. Buiten het vliegveld, tegenover het World Trade Centre Schiphol, zitten vijf Poolse daklozen in het gras. Eén van hen gaat gekleed in een knalgeel kuikenpak, dat hem beschermt tegen de harde wind. Vroeg in de middag liggen al twee flessen wijn naast hem. Leeg.
,,Waarom we op de luchthaven slapen?” De enige die Engels spreekt, richt zich op uit zijn slaapzak. ,,Je kunt hier makkelijk in je levensonderhoud voorzien. Mensen die hun eten niet opkrijgen, geven de rest aan ons.” Hij zegt dat de Polen zich verre houden van agressie. ,,Waarom zouden we? We hebben hier alles. Eigenlijk het enige dat ontbreekt, is een goede douche.”
Mensen die hun eten niet opkrijgen, geven de rest aan ons
Toenemende drukte
Het project Schiphol Social Work probeert daklozen, gestrande buitenlanders en illegalen te begeleiden. Volgens de veldwerkers blijft hun aantal constant. Ja, er zijn incidenten met verwarde daklozen, weet Schipholwoordvoerder Hans van Kastel: ,,Maar die nemen voor zover wij weten niet toe.” Zowel de KMar als Schiphol denken dat de stijging van het aantal geweldsincidenten voor een deel verklaard kan worden door de toenemende drukte op Schiphol.
Van de 110 geweldsincidenten door de KMar zijn er twee onderzocht door het Openbaar Ministerie. Het OM concludeerde dat de Marechaussees ‘te zwaar hadden ingezet’, meldt het rapport, maar ging niet over tot vervolging. Twee keer heeft de Marechaussee vorig jaar een vuurwapen gebruikt. Volgens de Rijksrecherche was dat in beide gevallen terecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FDF-voorzitter kondigt ‘grootste demo ooit’ aan, maar andere organisaties staan niet te trappelen
Farmers Defence Force (FDF) zegt zaterdag 11 maart in Den Haag ‘de grootste demonstratie aller tijden’ te willen houden. Dat zegt Mark van den Oever, voorzitter van de actiegroep in een videoboodschap. Maar andere boerenorganisaties staan vooralsnog nog niet te trappelen om mee te doen. -
Is je energierekening onbetaalbaar? Bij dit noodfonds kun je tot honderden euro’s per maand krijgen
Kwetsbare huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dinsdag terecht bij een speciaal fonds. Maandelijks kunnen zij tientallen tot zelfs honderden euro’s aan steun ontvangen deze winter. Lees hier wie en hoe je in aanmerking komt voor de steun. -
PREMIUM
Mysterie rond gestolen kerkklokken: ‘Je moet lef hebben om op zo’n hoogte een klok los te schroeven’
De bekendste klok van Nederland? Arnemuiden! Al zullen sinds zondag de kerkklokken van Puttershoek ook hoge ogen gooien in een populariteitspoll. Twee van de drie kerkklokken van de gereformeerde kerk werden toen gestolen door ‘een domme dief’. Want, zie maar eens zo’n klok te verkopen... -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
15
Reacties op aardbeving Turkije en Syrië: ‘Wat u ook aanhangt, deze mensen hebben hulp nodig’
‘De beelden die u en ik gezien hebben gaan elk voorstellingsvermogen te boven, deze mensen moeten geholpen worden’ en ‘Het probleem met Ongehoord Nederland is voornamelijk dat ze niet voldoen aan journalistiek van hoor en wederhoor’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 8 februari verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
-
-
21-jarige vrouw uit Epe komt om het leven nadat auto tussen twee vrachtwagens belandt
Bij een zwaar ongeluk op de A28 richting Zwolle is een 21-jarige vrouw uit Epe overleden. De personenauto waarin zij als bijrijder zat kwam klem te zitten tussen twee vrachtwagens. De bestuurster, een 59-jarige vrouw uit Epe, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?