Volledig scherm
PREMIUM
Zware beveiliging door politie en marechaussee bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi plaatsvindt. © ANP

Marechaussee weigert officieren en rechters te beveiligen

na moord op WiersumDe Koninklijke Marechaussee weigert tot nu toe gehoor te geven aan een noodoproep van de politie om rechters en officieren te beveiligen. Dat verzoek deed de politie meteen na de moord op advocaat Derk Wiersum. De weigering leidt tot grote irritatie bij de politietop.

Twintig tot dertig mensen die betrokken zijn bij het strafproces tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi worden sinds de moord op Wiersum extra beveiligd. Het gaat om rechters en officieren, maar ook bijvoorbeeld om griffiers. Dat trekt een zware wissel op de politiecapaciteit. Regio’s moeten tientallen agenten inleveren waardoor het gewone werk blijft liggen.

Ter verlichting van de immense druk op de politie deed korpschef Erik Akerboom een beroep op de Koninklijke Marechaussee (Kmar) om te helpen bij beveiligingstaken. Ondanks de nijpende situatie kreeg Akerboom tot nog toe nul op het rekest. Volgens ingewijden wil de Kmar niet zomaar ‘pleisters plakken’ op de roostergaten bij de politie.