Volledig scherm
© RGB Stock

Marion krijgt boete van 680 euro voor glaasje glühwein

Een gezellig dorpsfeest rond de kerstboom krijgt voor inwoners van het Gelderse Zoelmond een vervelend staartje. Inwoonster Marion Bieszke ontving onlangs een boete van 680 euro voor de glühwein die zij niet zelf schonk.

Quote

Belache­lijk. Het hele dorp moet dit weten. Zelfs klanten uit Maurik willen meebetalen aan de boete. Iedereen keurt dit af

Slager De Bruin

Bieszke wilde vlak voor kerst een evenement organiseren met verschillende kramen. Netjes vroeg zij daarvoor vergunningen aan bij de gemeente Buren. Er bleek naderhand te weinig animo te zijn, dus werd het evenement afgeblazen. In plaats daarvan was er een kleinschalig samenzijn rond de kerstboom. De slager zorgde voor broodjes, de bakker voor koekjes, Bieszke voor warme chocolademelk.

Van de gemeente Buren mocht vanuit een kraampje glühwein worden geschonken. Daarvoor moest wel een bedrag van 144,35 euro worden betaald. Omdat inwoners van het dorp ook al de kerstboom en de nieuwe versiering hadden betaald, werd de glühweinkraam geschrapt.

Pannetje
Tijdens de feestavond heeft een andere Zoelmondse, Emmie de Rek, haar huis vol vrienden, familie en dorpsgenoten. Voor haar visite staat een pannetje glühwein op het vuur. ,,Ik dacht: 'Als het buiten niet kan, dan zet ik gewoon binnen een pannetje aan'", zegt De Rek.

Twee toezichthouders van de gemeente zagen vervolgens dat er op het Plein werd gedronken bij het kerstfeest in Zoelmond. Hoewel De Rek vanuit huis de glühwein schenkt, gaat de boete - voor overtreding van de Drank en Horecawet - naar Bieszke. Zij wil nog geen toelichting geven.

Slager De Bruin wil zijn mening wel kwijt: ,,Belachelijk. Het hele dorp moet dit weten. Zelfs klanten uit Maurik willen meebetalen aan de boete. Iedereen keurt dit af."