Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Mark Rutte op bezoek bij Donald Trump

Premier Mark Rutte gaat binnenkort op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Het is nog ,,zoeken naar een datum'' die beiden schikt, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Hoeveel tijd Rutte en Trump samen zullen doorbrengen, hoe het programma er precies uitziet en of andere ministers de premier vergezellen is volgens de RVD nog onduidelijk. Eerst de datum maar eens prikken, aldus de dienst. De Telegraaf houdt het op 2 juli.

Het is het eerste bezoek van Rutte aan de Amerikaanse president, die inmiddels ruim anderhalf jaar in het zadel zit. De twee spraken elkaar al wel meermaals aan de telefoon of op internationale topconferenties.

Genoeg te bespreken

Rutte en Trump hebben genoeg te bespreken en ook meer dan genoeg plooien om glad te strijken. Zo liggen de Europese Unie en de Verenigde Staten overhoop over de Amerikaanse importheffingen op staal en daaropvolgende Europese vergeldingsmaatregelen. Ook trok Trump de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs en de overeenkomst over het Iraanse atoomprogramma, wat Rutte onlangs ,,lomp'' noemde.

Op de agenda van zulke onderonsjes staan ook steevast de Nederlandse deelname aan militaire missies en het geld dat Nederland aan defensie besteed. Van beide zouden de VS graag meer zien.

Rutte is de afgelopen tijd talloze malen gevraagd of het nauwe bondgenootschap met de Amerikanen onder druk staat. Hij erkent dan steevast dat er meningsverschillen zijn, maar wijst er op dat de hechte band met de VS onmisbaar is.