Marlies (31) heeft nu al 1163 kerstkaarten geschreven

VideoAls het aan de 31-jarige Marlies Heijboer uit Dronten ligt, kunt je niet vroeg genoeg beginnen met het schrijven van kerstkaarten. Zij is er wel heel vroeg bij. Vorig jaar december begon ze al met pennen. Nu heeft ze exact 1163 kaarten klaarliggen voor alle uitgezonden Nederlandse militairen.

Quote

Ik vind het mooi om mijn dankbaar­heid te uiten

Marlies Heijboer (31)

Iedere dag schreef ze de afgelopen maanden vijf kaarten, zelfs toen het hoogzomer was. Structureel na haar ontbijt. ,,Het was haast militaire discipline”, grapt de Drontense, die een missie heeft. Ze wil alle militairen in Afghanistan, Mali en op alle andere plekken ‘een vleugje warmte’ geven, zoals ze het zelf noemt.

Voor iedere militair heeft ze zo’n zes tot zeven regels neergepend. ,,Ik spreek bewondering uit voor het werk wat ze doen. Dat ze hun eigen veiligheid op het spel zetten om een veilige en vredige wereld te realiseren. De rest verklap ik niet, het moet wel een verrassing voor de militairen blijven", knipoogt de Drontense. ,,Ik vind het mooi om mijn dankbaarheid te uiten en ik ben blij dat het middels deze kerstkaarten kan.”

Wat een werk

Marlies is nogal fan van kerstkaarten, bekent ze. ,,Aan het begin van het nieuwe jaar geniet ik nog na van alle kerstkaarten die ik heb gestuurd en ontvangen. Ik ben er vrij veel mee bezig. Het hele jaar door bedenk ik wie ik een kaart ga sturen en welke tekst ik erop wil zetten.” Waar die fascinatie vandaan komt weet ze niet. ,,Op papier durf ik meer te zeggen en komen de woorden oprechter over. Ik krijg ook vaak reacties van mensen die het leuk of fijn vinden dat ik een kaartje heb gestuurd.”

Reacties als ‘wat een werk, bijna 1200 kaarten schrijven’ wuift ze weg. ,,Ik keek er juist naar uit om elke dag te mogen schrijven.” 

Postbode is minder blij

Quote

Ik heb nog wat kaarten liggen, dus ik kan nog eventjes vooruit

Marlies Heijboer (31)

Marlies durft eigenlijk niet te hopen dat ze kaartjes terug zal krijgen. ,,Dat zou super leuk zijn. Al is de postbode daar misschien minder blij mee. Maar ik snap wel dat ze daar met serieus werk bezig zijn en daarnaast houdt niet iedereen van kaarten schrijven. Dat is prima. Ik wilde dit graag doen. Vanuit mijn kant is het oprecht en gemeend. Ik hoop dat zij er blij mee zijn en dat ze mogen voelen dat het belangrijk is dat ze daar zijn.”

De inmiddels flink uit de hand gelopen stapel kerstkaarten ligt klaar. Eind deze maand worden ze opgehaald door het ministerie van Defensie. De Militaire Post Organisatie zorgt ervoor dat iedere militair een kaart van Marlies krijgt.

Ondertussen kriebelt het bij de Drontense al om te gaan schrijven voor volgend jaar Kerstmis. ,,Ik heb nog wat kaarten liggen, dus ik kan nog eventjes vooruit.”

Volledig scherm
De 31-jarige Marlies Heijboer tussen bergen door haar geschreven kerstkaarten. © Frans Paalman
 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.