Volledig scherm
© ANP

Marokkanen houden protesttocht tegen geweld Ede

De Marokkaanse gemeenschap in Ede houdt zondagmiddag een protesttocht. Hiermee willen verschillende groepen een duidelijk signaal geven dat zij het wangedrag van een kleine groep jongeren zat zijn. Dat meldt De Gelderlander. Volgens de organisatoren loopt ook de burgemeester van Ede mee.

Volledig scherm
Politieagenten fietsen langs het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst dat voor onrust zorgt in Ede. © ANP

De tocht is een reactie op de onrust in de wijk Veldhuizen. ,,De Marokkaanse gemeenschap wil hiermee een duidelijk statement maken richting de boosdoeners", aldus Tijani Zallali, voorzitter van Samenstede. Die organisatie die zich inzet om burgers in Ede bij elkaar te brengen en de Marokkaanse Moskee in Ede zijn de initiatiefnemers.

,,Ik ben blij dat burgemeester Cees van der Knaap zondag meeloopt. Ik heb goede hoop dat velen dat voorbeeld volgen. Hoeveel mensen weet ik niet. Het is ook voor ons de eerste keer dat we zoiets organiseren", aldus Zallali. De initiatiefnemers vinden dat de onrust van deze week in de wijk Veldhuizen onmiddellijk moeten stoppen. Zallali: ,,Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben maar we gaan er niet mee akkoord als dat op deze manier wordt afgedwongen. Als er onenigheid is moet je praten."

De protesttocht start zondag om 14.30 uur vanaf de moskee aan de Peppelensteeg en zal eindigen bij de Lindenhorst in Veldhuizen. Zallali: ,,Wij steunen burgemeester Van der Knaap en iedereen die het met ons eens is vragen wij om zondag mee te lopen. Wij zijn tegen polarisatie."

Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgt sinds enige tijd voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten. Burgemeester Van der Knaap stelde dinsdag voor het komende half jaar een samenscholingsverbod in voor de wijk Veldhuizen.