Volledig scherm
© ANP

Marokkanen-zaak kan Wilders 30 mille kosten

 De rechtszaak tegen Geert Wilders over 'minder Marokkanen' heeft mogelijk financiële gevolgen voor de PVV-leider. Ruim 130 aangevers eisen via de rechter een schadevergoeding. Die groep kan bovendien nog groeien.

Uit interne cijfers van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat tot nu toe 136 aangevers een verzoek tot schadevergoeding hebben ingediend.

De aangevers stellen dat zij schade hebben opgelopen omdat Wilders in hun ogen Marokkanen discrimineerde. Het advies van juristen is om per geval niet meer dan 250 euro te eisen. Dat zou een totale schadeclaim opleveren van rond de 30.000 euro.

Vergoeding
Het blijft waarschijnlijk niet bij de ruim 130 claims. Volgens een onlangs verstuurde interne brief van het Openbaar Ministerie (OM) heeft 'een groot aantal aangevers' aangegeven een vergoeding te willen.

Slachtoffers kunnen schade nog tot op de dag van de rechtszaak claimen. Het OM laat in de brief weten 'gespecialiseerde advocaten' in te schakelen om slachtoffers bij te staan.

Het OM besloot eind vorig jaar politiek leider Wilders te vervolgen, nadat hij in het openbaar tot twee keer toe pleitte voor 'minder Marokkanen'. Ruim vijfduizend Nederlanders deden aangifte.

Slachtoffers kunnen in Nederland tijdens hun aangifte standaard aangeven of ze schade hebben. Die schade mag ook psychisch van aard zijn.

Schuldig
Geert Wilders hoeft alleen te betalen als de rechter hem schuldig acht en de schadevergoeding 'redelijk en billijk' is. Slachtoffers hebben bij afwijzing van de schadevergoeding doorgaans nog een tweede kans bij de civiele rechter.

Wilders stond al eens eerder terecht, maar werd in 2011 vrijgesproken.

De rechter oordeelde toen dat hij niet een specifieke groep verbaal had aangevallen, maar een geloof, en dat is op zich niet strafbaar.

De kansen op een veroordeling van de politiek leider lijken overigens gestegen door een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad.