Volledig scherm
De Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Marokko roept ambassadeur terug uit Nederland

UpdateMarokko heeft vandaag zijn ambassadeur terug getrokken uit Den Haag. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Die zware diplomatieke stap is de uitkomst van een conflict met Nederland over de uitlevering van een drugssmokkelaar met Marokkaanse wortels. De precieze reden waarom Nederland hem niet wil uitleveren is onduidelijk.

,,We toetsen alle uitleveringsverzoeken zorgvuldig aan internationale verdragen'', zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een summiere reactie. Daaruit kan worden opgemaakt dat er iets juridisch mis is met het Marokkaanse uitleveringsverzoek. Het ministerie wil echter niet ingaan op individuele gevallen.

Volgens meerdere bronnen draait de diplomatieke rel om oud-parlementslid Said Chaou. Deze Marokkaanse Nederlander zou betrokken zijn bij de onrust in het Rifgebied. Daar vinden al geruime tijd demonstraties plaats. Chaou betuigde gisteren op Facebook zijn steun aan de opstand.

In een verklaring op de website van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat het land duidelijk merken niet blij te zijn met de houding van Nederland. Er zou de afgelopen dagen contact over zijn geweest met minister Bert Koenders.

Onbegrijpelijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie laten desgevraagd in een schriftelijke reactie op de Marokkaanse verklaring weten: 'Nederland hecht nu en in de toekomst aan effectieve samenwerking met Marokko mits gebaseerd op internationaal rechtelijke kaders en bescherming door de rechtsstaat. In dat licht is de Marokkaanse verklaring onbegrijpelijk en onnodig.'

De verhouding tussen Nederland en Marokko is de laatste jaren toch al gespannen, omdat Nederland de uitkeringen van in Marokko teruggekeerde migranten wilde verlagen. Vorig jaar ging Marokko daar toch mee akkoord.