Volledig scherm
Salaheddine Mezouar. © anp

Marokko teleurgesteld over opzeggen uitkeringsverdrag

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, heeft zijn Nederlandse collega Frans Timmermans gebeld en duidelijk gemaakt dat hij diep teleurgesteld is over de kabinetsplannen om het uitkeringsverdrag met Marokko op te zeggen.

Het land verwerpt dat voornemen volkomen volgens Mezouar, meldden Marokkaanse media. De minster van Buitenlandse Zaken belde ook met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

Marokko hoopt dat Nederland zich bedenkt, want het besluit zal niet zonder gevolgen blijven voor de relaties tussen beide landen. Mezouar stelde dat 'de nauwe en oude banden tussen de twee koninkrijken aanleiding moeten geven om in dialoog te gaan in plaats van eenzijdig voor een breuk te kiezen'.

Onderhandelingen mislukt
Nederland maakte in 1970 afspraken met Marokko over de uitkeringen. Nederland wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, al een tijdje aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat betekent dat ze flink lager worden. Maar volgens de rechter mag dat niet. Nederland onderhandelde met Marokko over aanpassing van het verdrag, maar die gesprekken zijn mislukt. Het kabinet wil nu per 1 januari 2016 af van het verdrag.