Volledig scherm
De remigratieregeling wordt per 30 juni fors versoberd. De reis- en verhuisvergoeding verdwijnt en de minimale leeftijd stijgt van 45 naar 55 jaar. © AD

Massaal beroep op regeling volledig vergoede terugkeer

Turken en Surinamers kloppen massaal aan bij de overheid om de kosten voor terugkeer naar hun vaderland nog vergoed te krijgen. Oorzaak van de run is de versobering van de regeling, die eind juni ingaat. Onder Marokkanen is de regeling minder in trek.

Allochtonen in Nederland (ook met de Nederlandse nationaliteit) die minimaal een half jaar een uitkering hebben, kunnen al jaren met behulp van de remigratieregeling terugkeren naar hun vaderland. De Nederlandse staat betaalt dan de reis- en verhuiskosten van het gezin. Ook krijgt de migrant tot zijn dood een maandelijkse uitkering van rond de 600 euro, ongeacht of die persoon daar een baan vindt.

Forse toename
Nu een ruime meerderheid van de Kamer heeft besloten de remigratiewet te versoberen - de reis- en verhuisvergoeding verdwijnt en de minimale leeftijd stijgt van 45 naar 55 jaar - is het aantal aanvragen flink gestegen. 'We hebben 2333 aanvragen in behandeling genomen, tegen 1839 in 2012', vertelt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarvoor lag het aantal aanvragen redelijk stabiel.

De verwachting is dat de komende maanden nog meer mensen een aanvraag indienen voor de regeling, omdat er nog tot en met 30 juni een beroep kan worden gedaan op de oude Remigratiewet.

Volgens Pedro Arens van het Nederlands Migratie Instituut (NMI), dat mensen informeert en begeleidt bij de terugkeer, is het aantal mensen dat informeert naar de regeling en geholpen wil worden bij een aanvraag inderdaad fors toegenomen. Normaal klopten er jaarlijks zo'n 21.000 migranten bij het NMI aan, nu zijn dat er ruim 24.000.

'Vooral Turken, minder Marokkanen'
Volgens hem heeft dat alles te maken met de aanpassing van de wet. 'De groei wordt vooral veroorzaakt door mensen tussen de 45 en 55 jaar, mensen die straks niet meer in aanmerking komen voor de regeling', vertelt hij. 'Sinds ze gehoord hebben dat de wet wordt aangepast, zien we een extra toename.'

Volgens Arens zijn het met name Turken die interesse hebben in de terugkeerregeling. 'Die vormen meer dan de helft van onze klanten. Daarna heb je de Surinamers, zo'n 15 procent en pas daarna komen de Marokkanen. Bij die laatste groep zie je de laatste jaren juist een afname.

Onder Marokkanen is het wantrouwen richting de Nederlandse overheid heel groot. Zij zijn bang dat die regeling op een gegeven moment niet meer bestaat. Ook is er angst voor het zorgstelsel in Marokko, dat niet zo goed is. Het economisch perspectief is in vergelijking met Turkije ook veel minder gunstig.'

'Keuze toch een beetje op basis van PVV-sentiment'
De versobering van de Remigratieregeling levert Nederland uiteindelijk weinig financiële voordelen op, stelt Arens. 'Integendeel, het wordt juist duurder. Er zullen immers minder mensen gebruik gaan maken van de regeling. Uit onderzoek blijkt dat de staat nu per migrant die terugkeert over een periode van 10 jaar 25.000 euro uitspaart aan sociale voorzieningen.'

Maar waarom ging een ruime meerderheid van de Kamer dan akkoord? Arens: 'De Nederlandse politiek wil af van bijzondere regelingen voor speciale groepen, met name allochtonen. Het is een beetje dat PVV-sentiment. Er speelt zeker ook een soort jaloezie. Als een Nederlandse autochtoon werkloos is, moet hij solliciteren terwijl een allochtoon met uitkering naar het land van herkomst kan.'

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”