Volledig scherm
© Printscreen

Massaal gezakt voor theorie-examen CBR: lukt het jou wel?

TestHet vernieuwde theorie-examen voor het autorijbewijs blijkt zo moeilijk te zijn dat kandidaten massaal zakken. In het derde kwartaal van 2015 haalde slechts 38 procent van de deelnemers het examen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR waarover De Telegraaf schrijft.

Volledig scherm
© anp

Ook onlangs gezakt voor je theorie-examen? Laat het ons weten via oproep@ad.nl.

Ook andere examenkandidaten ondervinden moeilijkheden. Zo slaagt 39 procent voor zijn bromfiets- en brommobielexamen en haalt 59 procent van de toekomstige motorrijders zijn papiertje. Irene Heldens van het CBR begrijpt niet waar het probleem ligt. ,,Inhoudelijk is er niets veranderd aan de examen."

Ze vervolgt: ,,Duidelijk is dat er echt goed gestudeerd moet worden, wil je slagen. Het is geen stof die je er even in een uurtje instampt. Mogelijk heeft het ook te maken met de de onvoorspelbaarheid van de vragen. Vroeger kon je nog vragen uit je hoofd leren, maar daar is geen sprake meer van. Die veranderen voortdurend, waarmee het ouderwetse 'plaatjes' leren verleden tijd is. Ook krijgt iedereen 'eigen' vragen voorgeschoteld, waardoor afkijken bij anderen onmogelijk is."

Tijd tot tijd
Ook ziet het CBR schommelingen in de slagingspercentages. Aan het begin van de eeuw slaagde nog ruim 55% van de kandidaten voor de theorietoets. ,,Het verandert van tijd tot tijd en er is niet echt een verklaring te geven en dat onderzoeken we ook niet", aldus de woordvoerder.

Jantine (33) uit Veenendaal deed vijf keer over haar theorie-examen, haar praktijk haalde ze daarentegen wel in één keer. ,,Het zijn vaak vragen die absoluut niet samen gaan met de praktijk en dat is jammer. Denk je voor het logische antwoord te kiezen, is het net weer niet logisch", laat ze weten.

De druk vanuit het CBR speelt volgens haar ook een rol. ,,We moeten slagen en je mag maar een paar fout hebben. Maar bij sommige bestuurders vraag ik me ook wel eens af hoe ben jij überhaupt geslaagd voor je praktijk."

Ook Vera Louman verbaast zich over de vragen. ,,Mijn kleindochter deed onlangs theorie examen. Eén van de vragen was wat het toerental is als je moet opschakelen. Is deze vraag belangrijk? Lijkt mij niet. Dat hoor je wel en dan kun je beter op de weg blijven kijken in plaats van op je toerenteller."

In één keer
Tim Schaap slaagde juist wel in één keer: ,,Het is een kwestie van goed leren en hier en daar gewoon logisch nadenken!" Het verbaast hem eigenlijk niet dat er zo veel mensen zakken. ,,Op het moment voordat ik aan mijn examen mocht beginnen kwam vrijwel iedereen teleurgesteld de examenzaal uit, dat zorgde wel voor iets meer stress. Ik denk dat de mensen die zakken voor het examen wellicht last hebben van de spanning en misschien door de sociale druk van familie en vrienden een lichte vorm van faalangst ervaren."

Volgens anderen zet het CBR de kandidaten expres op het verkeerde been door misleidende vragen te stellen.

Hoe is het met jouw theoriekennis gesteld? Test je kennis hieronder met het mini theorie-examen (van theorieplaza.nl).