Volledig scherm
Politieagent waakt bij de deur na een inval bij een massagesalon in Den Haag. © anp

Massagesalons lopen tegen de lamp door spermasporen

De zoektocht naar spermasporen in massagesalons blijkt vrij dodelijk voor de ondernemers die hun klanten illegaal een happy end bieden. In de grote steden worden massagesalons in rap tempo gesloten. Vorige week werd duidelijk dat de rechter aangetroffen sperma accepteert als reden voor sluiting.

Quote

Bij ons kiezen ze bewust voor een handmatig hoogtepunt

Esmee de Laat, Massagewereld

Een aantal grote steden laat er geen gras meer over groeien. Met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of de KLPD worden massagesalons van onder tot boven bekeken. De vondst van spermasporen is genoeg om de zaak tijdelijk of geheel te laten sluiten, omdat normale massagesalons geen seksuele diensten aan mogen bieden. De KLPD gebruikt speciale lampen om de sporen zichtbaar te maken.

Amsterdam
Amsterdam is erg actief met het sluiten van massagesalons. De hoofdstad heeft in ruim een jaar tijd acht pretbedrijven gesloten en nog eens acht medegedeeld dat ze moeten sluiten. Vorige week bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de vondst van spermasporen een geldige reden voor de gemeente is om een massagesalon te sluiten. Ambtenaren in de hoofdstad gaan dit jaar zelf langs bij salons om te observeren of een ondernemer een happy end toestaat. De 'nepklanten' gaan langs ruim honderd salons in de hoofdstad.

Utrecht
Ook Utrecht is druk bezig met de illegale sekshuizen. De gemeente zette vorig jaar meerdere keren medewerkers van het NFI in om spermasporen zichtbaar te maken en treedt hard op tegen illegale prostitutie. Dit omdat het stadsbestuur de overlast wil tegengaan en de veiligheid en leefbaarheid wens te vergroten. Meerdere massagesalons werden vorig jaar gesloten vanwege prostitutie.

Den Haag
In Den Haag is het ook goed mis. Begin vorig jaar ontdekte de gemeente dat er in bijna alle Chinese massagesalons die de gemeente controleerde illegale prostitutie te vinden was. In twee jaar tijd werden in Den Haag 24 controles uitgevoerd in verdachte salons. In veel gevallen trof het NFI spermasporen van meerdere mannen aan. Zestien keer moesten de deuren van de salon een half jaar dicht. Vier keer moest een salon voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Den Haag telt zo'n 70 massagesalons.

Rotterdam
De gemeente Rotterdam sloeg recent alarm door de explosieve toename van Chinese massagesalons in verband met de strenge handhaving in andere steden. Het aantal massagebedrijven steeg ineens sterk in Rotterdam. In de categorie waarin de Chinese salons vallen, steeg het van 330 naar 356 in drie maanden tijd. In Rotterdam zijn de controles minder streng.

Hoogtepunt
Volgens Esmee de Laat van de legale erotische massageketen Massagewereld kiezen klanten bewust voor een salon om aan hun gerief te komen. ,,Er zit natuurlijk een groot verschil tussen de prostitutie en de massagesalons. Een salon is een tussenweg. Zowel voor de klanten als voor de dames. Er is geen seksuele handeling verder zoals neuken of pijpen. Dat is toch weer een grens waar de klanten niet overheen willen gaan. Bij ons kiezen ze bewust voor een handmatig hoogtepunt.''

Volgens De Laat kiezen klanten specifiek voor de extra service en de gastvrijheid. ,,Het is hier een stuk gemoedelijk. Je bent geen nummer. Je krijgt gewoon een goede kwaliteit erotische massage.''

Onderzoek
Justitie deed drie jaar geleden al uitgebreid onderzoek naar massagesalons in Nederland. Toen bleek dat ongeveer de helft van alle Chinese massagesalons eigenlijk een illegaal bordeel is. Medewerkers verblijven veelal illegaal in Nederland en zijn soms slachtoffer van mensenhandel.