Massale roep om sluiting 'horrorslachthuis'

VIDEOEen petitie om de 'horrorslachterij' in het Belgische Tielt definitief te sluiten heeft binnen een week 130.000 Nederlandse en Belgische handtekeningen opgeleverd, heeft actiegroep Animal Rights vandaag bekendgemaakt. Intussen roepen de organisaties Dier&Recht en Varkens in Nood mensen die in een slachthuis werken of werkten op om misstanden bij hen te melden.

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet de activiteiten bij het omstreden varkensslachthuis vorige week stilleggen. Dat gebeurde na schokkende onthullingen van Animal Rights afgelopen donderdag. Op beelden die zijn gemaakt met een verborgen camera is te zien hoe medewerkers van de slachterij, onderdeel van Debra Group, varkens schoppen en slaan.

Kreupele varkens werden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen, werden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Sommige varkens kregen volgens de organisatie elektrische schokken en bij anderen werd onverdoofd de keel doorgesneden. 

Nederlandse slagers

Het vlees van de mishandelde varkens werd ook verkocht aan (keur)slagers in Nederland. De omvang van het vleesschandaal in ons land is echter nog onbekend. In Nederland werd wel met afgrijzen gereageerd op de wrede misstanden. ,,Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot'', zeggen Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

De petitie wordt binnenkort aangeboden aan Weyts. Volgende week maandag houdt Animal Rights, samen met andere dierenorganisaties, een protestactie bij het slachthuis. De organisatie verwacht dat hier honderden mensen op af komen.

Dier&Recht en Varkens in Nood zeggen dat uit een openbaar rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat in 2016 zeker 4 procent van de varkens en runderen niet volgens de regels is geslacht. ,,Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar'', aldus de organisaties.

Ze beloven de klokkenluiders een passende beloning. ,,Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag best wat tegenover staan. Om de beloning te financieren zal een crowdfunding campagne worden gestart.''

'Stemmingmakerij'

Hoelang het slachthuis dichtblijft is onbekend. Bij Debra was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Op de website van het bedrijf staat dat het slachthuis wordt 'gegijzeld door een stemmingmakerij'. 

Thomas De Roover De Brauwer, de directeur van Debra Group, zei kort na het publiceren van de video 'zeer geschokt' te zijn door de beelden.
Het bedrijf heeft een actieplan opgesteld om dierenmishandeling in de toekomst te voorkomen. Twee werknemers van de slachterij zijn geschorst en drie medewerkers van onderaannemers hebben volgens Debra ontslag gekregen.

Volledig scherm
Foto ter illlustratie. © Lex van Lieshout
  1. Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    De landelijke recherche onderzoekt de rol van de veroordeelde criminelen Naoufal 'Noffel' F. en Muhammed S. bij de liquidatie van Vincent Jalink. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen een van de vermoedelijke uitvoerders van de liquidatie, Gideon G. (29). Het OM zal F. en S. op termijn voor de rechter brengen op verdenking van het geven van de opdracht voor de moord.