Volledig scherm
Burgemeester Rodenburg ontving in 2014 koning Willem-Alexander in Midden-Delfland. © anp

Massale steun voor burgemeester Rodenburg

Burgemeester Arnoud Rodenburg is het gesprek van de dag in Midden-Delfland, na de emotionele raadsvergadering dinsdagavond waarin een meerderheid tegen hernoeming stemde. In de dorpen spreekt men schande over zijn 'wegsturen'. Op Facebook wordt actie gevoerd voor zijn aanblijven.

De beslissing van een meerderheid in de gemeenteraad om Arnoud Rodenburg op 1 juli niet aan zijn derde termijn te laten beginnen, heeft voor woede en onbegrip gezorgd in en ver buiten het gemeentehuis in Schipluiden.

Monique van Asten (38) uit Maasland laat het er niet bij zitten. Toen het nieuws haar dinsdagavond ter oren kwam, besloot ze een Facebookpagina op te zetten met de titel: 'Arnoud Rodenburg, onze Burgemeester, moet blijven'. ,,Ik hoop hem terug in het zadel te krijgen en onderzoek de mogelijkheden om een petitie of een referendum op te zetten." 

Schrijnend
Op de pagina, die inmiddels zo'n tweeduizend 'likes' heeft, krijgt Van Asten advies en talloze steunbetuigingen. De commentaren op de afwijzing zijn niet van de lucht: ,,Een man die tussen de mensen staat, wordt weg gezet als vuil en de rest van de raad laat zich nauwelijks zien of horen. Zeer onbehoorlijk," zo leest één van de vele reacties. 

Van Asten ontmoette Rodenburg de afgelopen twaalf jaar meerdere keren. ,,Ik vind de manier waarop  hij is afgeschreven schrijnend en ontzettend vernederend. Ik hoop hem met de Facebookpagina  vooral een hart onder de riem te steken. Het is een goede en integere burgemeester. Hij weet de rust te bewaren. Is er niet alleen om op Sinterklaasintochten mee te zingen, maar ook om het dialoog aan te gaan bij relletjes zoals in Den Hoorn over de huisvesting van vluchtelingen."

Volledig scherm
Burgemeester Rodenburg dinsdagavond tijdens de voor hem dramatisch verlopen raadsvergadering. © Gemeente Midden-Delfland

Van der Tak
Ook collegaburgemeester Sjaak van der Tak noemt de afwijzing van Rodenburg onvoorstelbaar en dramatisch. ,,Zo ga je niet met en burgemeester om," aldus Van der Tak.

Maaslandse Meryon Hobert-Haijtink stuurt een brief naar de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, om 'om deze ridicule beslissing ongedaan te maken.' op de Facebookpagina schrijft ze te hopen dat anderen haar voorbeeld volgen.  'Het heeft enorm veel reacties teweeg gebracht omdat veel inwoners deze beslissing niet begrijpen en zeker niet ondersteunen,' zo stelt ze in de brief. 'Wilt u mij daarom vertellen hoe de inwoners van de gemeente Midden Delfland er aan kunnen bijdragen dat deze fantastische, innemende en enthousiaste burgemeester ons niet gaat verlaten?'

Quote

Deze burgemees­ter verdient beter. Als er één man met z'n poten in de klei van Mid­den-Delfland heeft gestaan, is het Rodenburg wel.

Gert-Jan van Dooremaal
Volledig scherm
VVD-fractievoorzitter Gert-Jan van Dooremaal in de raadzaal van Midden-Delfland.

Verziekt
Wim Warbout, ondernemer in Midden-Delfland, zal Rodenburg als burgemeester missen. ,,Het is zo'n goede ambassadeur voor dit gebied. Midden-Delfland is een moeilijk bestuurbare gemeente. Je hebt te maken met kernen die allemaal een beetje scheef naar elkaar kijken. Rodenburg staat daar altijd boven."

Warbout noemt de gang van zaken in de raadszaal dinsdagavond 'te triest voor woorden.' ,,Ik vind het zo achterbaks om iemand anoniem weg te sturen. Toon ballen en roep iemand van te voren op het matje als hij niet goed functioneert. Volgens mij is de boel daar nu knap verziekt. Het geeft te denken over de kwaliteit van de raad en de fractievoorzitters in het bijzonder. Zij hadden hun raadsleden niet in de hand." 

Bloedbad
VVD-fractievoorzitter Gert-Jan  van Dooremaal is het met de steunbetuigingen helemaal eens. Hij beaamt het vreemde aan 'het bloedbad in de raadszaal' dat zich dinsdagavond in het gemeentehuis in Schipluiden voltrok. ,,Deze burgemeester verdient beter. Als er één man met z'n poten in de klei van Midden-Delfland heeft gestaan, is het Rodenburg wel. Als er niet anoniem gestemd moest worden, was het misschien wel anders gelopen, want dan moeten raadsleden een verklaring geven."

De afgelopen twaalf jaar maakte Rodenburg zich als burgemeester zichtbaar door zijn nevenfuncties binnen de gemeente te vervullen. Bijvoorbeeld door het voorzitterschap van Cittaslow  en het vicevoorzitterschap van Citaslow international (keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Red.) 

Stevige basis
,,Bij ons kwam het nieuws dan ook hard binnen, het is zeer onvoorzien," vertelt Heleen Paalvast van de Midden-Delflandvereniging. ,,De vereniging heeft veel waardering voor Rodenburg. Door het omarmen van Cittaslow was Midden-Delfland de eerste gemeente in Nederland met het keurmerk. Hij legde hij een stevige basis voor de waardering van dit open en groene veenweidegebied, vorig jaar nog  erkend door de Tweede Kamer als bijzonder landschap. We hopen dat die inzet om dit verder te brengen in de toekomst gewaarborgd blijft."

Volledig scherm
Burgemeester Rodenburg maakte zich sterk voor Cittaslow. © archieffoto AD
  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”