Volledig scherm
Onderzoeker Maurice de Hond. © anp

Maurice de Hond is somber over kabinet Rutte III

Het nieuwe kabinet dat binnenkort aantreedt, zal de rit waarschijnlijk niet uitzitten. Dat verwacht opiniepeiler Maurice de Hond.

De komende coalitie bestaat uit meer partijen dan normaal. VVD, CDA, D66 en CU zijn bovendien partijen die op relevante punten ver van elkaar af staan. De Hond verwacht daarom problemen voor kabinet Rutte III. 

Als voorbeelden van die verschillende opvattingen noemt De Hond de opvang van vluchtelingen, het belastingtarief voor de hoogste inkomens, orgaandonatie, subsidie voor windenergie en versoepeling van het ontslagrecht.

Hij denkt dat de kans groot is dat de betrokken partijen snel veel kiezers zullen verliezen na het sluiten van compromissen. Dat zal al aan het licht komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, zo meent hij.

Versnippering 

De Hond ziet een grote versnippering van het electoraat. Kiezers volgen niet meer slaafs één partij en zijn het geregeld oneens met punten waar de partij van hun voorkeur wel voorstander van is. ,,Het principe van de politieke partij past niet meer bij de hybride opvattingen van de moderne mens", zo stelt de onderzoeker vandaag in een uitgebreide analyse.

Hij vindt dat partijen meer hadden moeten doen om de binding met kiezers vast te houden. Dat ze dat niet hebben gedaan, heeft ertoe geleid dat kiezers het gevoel hebben dat ze door politiek en bestuur worden genegeerd.,,Zolang men dat in Den Haag niet beseft (..) zal het in slow motion onderuitgaan van ons parlementaire stelsel voortduren."