Volledig scherm
Koningin Maxima bezoekt in Dabbawalas, India maaltijdbezorgers die een digitale bankrekening hebben gekregen van PayTM. © ANP

Máxima gaat gewoon door met werk voor Verenigde Naties

Koningin Máxima ziet voorlopig geen enkele reden om met haar baan bij de VN als ambassadrice voor de financiële ontwikkeling van de allerarmsten te stoppen. Dat zei ze vandaag tijdens een persmeeting in Mumbai, India.

Volledig scherm
Twee maaltijdbezorgers maken een selfie met onze koningin Máxima © ANP

Al tien jaar zet Máxima zich bij de Verenigde Naties in voor de financiële ontwikkeling van inwoners van arme landen. In die rol helpt de vorstin de secretaris-generaal, momenteel de Portugees Antonio Guterres. Daarvoor diende en adviseerde ze Ban Ki-Moon, die eind 2016 afzwaaide. 

Haar internationale werk gaat niet ten koste van haar werk in Nederland en haar rol als moeder van Amalia, Alexia en Ariane. Sterker: haar werk in Nederland profiteert juist van de kennis die ze bij de VN opdoet, betoogde Máxima in Mumbai, tijdens de derde en laatste dag van haar werkbezoek aan India. 

Ze wijst op de oprichting van Qredits in Nederland, die kleine ondernemers microfinanciering biedt. ,,Het geeft me echt niet alleen maar energie, persoonlijk", zei Máxima, ze haalde er ook voldoening uit, waardoor ze ook hoopte beter te worden. ,,Ik kan leren van beide kanten en het heeft een hele mooie wisselwerking."

Quote

Voorlopig ga ik door, er blijft genoeg werk te doen

Koningin Máxima

Genoeg werk

Volledig scherm
Maxima werkt dolgraag voor de Verenigde Naties © ANP

Voorlopig piekert de echtgenote van koning Willem-Alexander er niet over haar nevenfunctie op te zeggen. ,,We zijn er nog niet." Dat wil niet zeggen dat ze niet een keer zal stoppen. ,,Wie kan de toekomst voorspellen?" Er blijft genoeg werk te doen. ,,We zijn er nog niet. Of ik daar ook voor nodig ben, dat weet ik nog niet. Maar voorlopig ga ik door."

Máxima bezoekt India op uitnodiging van de Indiase regering.  Het is alweer voor de derde maal in haar hoedanigheid als speciaal vertegenwoordiger op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten. Eerder was ze in 2009 en 2014 al in het Aziatische land. 

Tijdens haar maandag gestarte werkbezoek deed ze onder meer commercieel en financieel centrum van India Mumbai aan. Ook sprak ze maandagmiddag met de Indiase premier Narendra Modi.

Máxima loofde haar gastheren: inmiddels beschikt 80 procent van de 1 miljard Indiërs over een eigen bankrekening. Er blijft echter genoeg werk. Veel mensen gebruiken die rekening nog weinig.

Handelsmissie

Een week geleden bezocht premier Rutte ook al India. Dat deed hij als hoofd van een handelsmissie met 130 bedrijven. Die was het de grootste Nederlandse handelsmissie naar India en leverde zo'n 170 miljoen euro aan zakendeals op. Rutte sprak net als Máxima nu met premier Modi.

Bekijk hieronder de video over het bezoek van Máxima aan India:

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”