Koningin Máxima krijgt haar kazen bij de opening van de Markthal. De lekkernij is groot genoeg om maanden van te smullen.
Volledig scherm
Koningin Máxima krijgt haar kazen bij de opening van de Markthal. De lekkernij is groot genoeg om maanden van te smullen. © PPE-Agency/Edwin Veloo

Máxima kan maanden schaven aan haar Rotterdamse kaas

Liefst 11,5 kilo weegt 'ie, de originele 'Rotterdamsche Oude' die koningin Máxima tijdens de opening van de kersverse Markthal in de Maasstad kreeg overhandigd. Een reusachtige ronde kaas, met een doorsnee van 35 centimeter. 'Als ze wil, kan ze daar makkelijk drie maanden van eten', zegt eigenaar Dick Schumacher van kaashandel de Weypoort, die de lijvige lekkernij aan onze vorstin schonk.

Net zoals de koopkathedraal zélf, is deze gele joekel een lust voor het oog. Met in het midden een fruitige afbeelding van Máxima en haar eega Willem-Alexander, met ernaast de beroemde skyline van Rotterdam én - natuurlijk - het exterieur van de moderne versie van de Sixtijnse kapel aan de Binnenrotte.

Schumacher greep zijn kans, toen de vorstin een wandelingetje maakte langs de vele versunits die deze nieuwe attractie in Rotterdam rijk is. Op het moment dat ze bij de kraam De Rotterdamse Kaas aankwam, toverde hij zijn eetbare cadeau tevoorschijn, plus nog drie kleinere exemplaren - zogenoemde Rotterdammerts - à 1,5 kilo per stuk voor haar dochters Amalia, Alexia en Ariane.

Cadeaus
Alles werd enthousiast in ontvangst genomen. 'Die gaat ze vast zelf wel opeten,' zegt directeur Hans Schröder van Provast, ontwikkelaar van de Markthal. 'Ik zei nog tegen hare majesteit: benieuwd of het allemaal in de kofferbak past.' Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst worden de cadeaus die de leden van het Koninklijk Huis ontvangen normaal gesproken ingebracht bij de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau of de Stichting Koninklijke Geschenken.

De bij deze stichtingen ingebrachte cadeaus worden beheerd door het Koninklijk Huis Archief. 'Daar waar het gaat om bederfelijke waar, wordt per geval bekeken wat de uiteindelijke eindbestemming is.'

De Rotterdamsche Oude die koningin Maxima kreeg aangeboden.
Volledig scherm
De Rotterdamsche Oude die koningin Maxima kreeg aangeboden. © Markthal/Rotterdam
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”