Volledig scherm
Máxima bracht gisteren een bezoek aan het project Al Amal. © FOTO AD

Máxima keek Lingo om Nederlandse taal te leren

Máxima bracht gisteren een verrassingsbezoek aan het project Al Amal in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Zo zaten vier Marokkaanse moeders ineens gezellig te kletsen met onze prinses over spanningen thuis, opvoedingsproblemen en het leren van de taal. De dames waren het er over eens dat Lingo een leerzaam programma is om Nederlands te leren.

'Ik zeg altijd tegen de moeders: alleen Arabische zenders kijken, dat helpt niet als je de taal wilt leren. Je moet Klokhuis kijken, het Jeugdjournaal en Lingo. Zo leer je Nederlands,' legt initiatiefneemster Rachida Ibrahimi uit vandaag in het AD.

Máxima beaamde dit. Ze keek vroeger dezelfde programma's om de taal te leren. En nu nog kijkt ze naar Lingo met de kinderen, voor hun spelling. Net als voor de Marrokaanse moeders geldt, wil de prinses haar dochters ook graag haar moedertaal leren. Maar ook bij het koninklijk paar thuis gaat Nederlands voor. 

Beschermvrouwe
Al Amal, dat hoop betekent, hielp met bijna vijftig vrijwilligers vorig jaar nog ruim honderd gezinnen. Op voorlichtingsavonden weten de vrijwilligers zeshonderd vrouwen te trekken. Met het project, waarvan de prinses beschermvrouwe is, Tussen In wil Al Amal een brug slaan tussen de instanties en Marokkaanse gezinnen met complexe zorgen. Dan gaat het vaak om schulden en relatieproblemen, waardoor de opvoeding erbij inschiet.