Links: Jorge Horacio Zorreguieta in 2007. Rechts: Máxima dit jaar.
Volledig scherm
Links: Jorge Horacio Zorreguieta in 2007. Rechts: Máxima dit jaar. © Capital Photos

Máxima met spoed naar zieke vader in Argentinië

UpdateKoningin Máxima is zaterdag met spoed naar Argentinië gevlogen om haar zieke vader Jorge Zorreguieta in het ziekenhuis te bezoeken. Dat meldt de website Royalty van journalist Marc van der Linden op basis van berichten in Argentijnse media. Zorreguieta's toestand zou volgens deze berichten ernstig zijn.

Volgens de site Diario Veloz ondergaat Zorreguieta (86) in het ziekenhuis Fundaleu in Buenos Aires een behandeling tegen leukemie. Deze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van kanker. Máxima zou gistermorgen plaatselijke tijd bij het ziekenhuis zijn aangekomen.

Na haar vertrek rond 16.30 uur reisde ze met een commerciële vlucht van Air France terug naar Nederland, aldus Royalty.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat koningin Máxima dit weekend in Argentinië is geweest. Over de reden wil de RVD niks zeggen behalve dat het voor 'familiebezoek' was.

Serieuze zaak
In RTL Boulevard vertelt Van der Linden dat het een serieuze zaak is: 'Daarom is Máxima met spoed naar Argentinië gegaan.' Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat, vindt Van der Linden. Hij verwacht niet dat de RVD veel los gaat laten over de gezondheid van Zorreguieta: 'De RVD doet de voorlichting voor het Nederlandse Koninklijk Huis. Deze zaak is weliswaar verwant aan het Koninklijk Huis, maar het is een privézaak.'

Mocht de vader van Koningin Máxima komen te overlijden ziet de royaltyjournalist geen reden waarom het koningspaar niet naar de begrafenis zou kunnen: 'Jorge is ook naar de doop van zijn kleinkinderen gegaan en is ook op verjaardagen geweest. Maar dat is wel heel erg op de zaken vooruitlopen.'

Máxima met haar vader in 2005.
Volledig scherm
Máxima met haar vader in 2005. © anp

Tegelijkertijd komt er ook ander nieuws naar buiten over Zorreguieta. Drie mensen - twee nabestaanden en een slachtoffer - stappen naar het gerechtshof om alsnog de vervolging af te dwingen van de Argentijnse oud-onderminister Zorreguieta. Dat zei journalist Arnold Karskens maandagavond tegen nieuwssite NU.nl. Diens boek 'De Zaak-Zorreguieta' verschijnt dinsdag.

Advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter zullen het slachtoffer en de nabestaanden bijstaan in de zogeheten artikel 12-procedure, aldus NU.nl. De procedure moet nog dit jaar worden gestart. Zegveld deed in januari 2013 aangifte van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Zorreguieta werd beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden mensen. Het OM besloot toen geen strafrechtelijk onderzoek te doen. In 'De Zaak-Zorreguieta' concludeert Karskens volgens NU.nl dat de landbouwpolitiek van Zorreguieta vijfhonderd tot duizend levens heeft gekost

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”