Volledig scherm
© EPA

'Máxima's culotte; nee, nee, nee!'

Normaal staan fashionfans in vuur en vlam voor Máxima’s uitgekiende outfits, maar vandaag wordt er volop geprutteld en gemord. Steen des aanstoots: het poederroze ensemble dat de 47-jarige vorstin tijdens de tweede dag van het staatsbezoek aan Luxemburg draagt. Vooral de combinatie van het bolle, kraagloze jasje met de culotte – de opgehipte broekrok - doet sommige royaltywatchers pijn aan de ogen. Een paar van de kritiekpunten: weinig flatterend, geen mooi silhouet, te gekreukt.

Zo ziet Máxima's kleding er vandaag uit: (tekst gaat door onder de foto)

Volledig scherm
Máxima met Willem-Alexander op staatsbezoek in Belval in Luxemburg. © EPA

Een greep uit de reacties op het blog www.modekoninginmaxima.nl van Máxima-kenner Josine Droogendijk: 

Iris: 'Wat een rommeltje zeg.' 

Ellen: 'Typisch gevalletje van ‘the morning after’...'

Car: 'Nee, nee, nee!'

Jeanine68: 'Bloes, jasje en schoenen zijn leuk. Voor de rest zwijg ik er maar over.'

Wat sommigen ook minder vinden: dat Willem-Alexanders echtgenote wéér voor een ontwerp van Natan kiest. Zo’n beetje de helft van Máxima’s kasten moet inmiddels met werken van het Belgische modehuis volhangen; ze heeft een heel palet aan jurken, pakjes en broeken van Natan – in allerlei stoffen, kleuren en lengtes. De korte gele jurk met bloemversiering die ze de eerste dag van het staatsbezoek aan Luxemburg droeg, is van hetzelfde label: 

Volledig scherm
© ANP

Nou moet gezegd: iedere keer dat de vorstin de moderne versie van de broekrok draagt, kraait modeland oproer.  Zo klonk er ook al kritiek op de rode broekrok die ze wel eens met een zijden rode/nude top van Natan combineert en op het beige exemplaar dat ze, samen met een zwart jasje en zwarte strikblouse, naar een werkbezoek aan had. 

Volledig scherm
In 2015 droeg Koningin Máxima bij een concert van 'Kinderen Maken Muziek' ook een culotte: een rode dit keer. © ANP

Er was deze week wel van alle kanten lof voor de keuze van de lange soepel vallende gele japon van Jan Taminiau tijdens het staatsbanket afgelopen woensdagavond. De meeste fans vonden de jurk die Máxima al eerder tijdens haar veertigste verjaardag droeg ronduit 'prachtig'. Jan Taminiau heeft volgens kenners ook Máxima's mooiste jurk aller tijden ontworpen: het koningsblauwe exemplaar voor de inhuldiging in Amsterdam.

Volledig scherm
Groothertogin van Luxemburg Maria Teresa, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Groothertog van Luxemburg Henri. © ANP

Waar na het staatsbanket in Luxemburg vooral over werd nagepraat: Máxima’s diadeem uit de zogeheten ‘Stuartset’. Dat juweel is  zo’n veertig jaar niet te zien geweest. Bij het diadeem hoort eigenlijk nog een knoeper van een diamant - een steen die Willem III in de zeventiende eeuw aanschafte voor zijn vrouw, Mary II van Engeland. Of Máxima die diamant binnenkort ook weer durft te laten 'shinen'; niemand durft 't te voorspellen. 

Volledig scherm
Koningin Máxima met diadeem, strikbroche en oorbellen uit de beroemde 'Stuartset'. © Getty Images