Volledig scherm
Mazelen © Shutterstock

Mazelen-uitbraak Urk groter dan gedacht

Op Urk is weer een geval van de zeer besmettelijke ziekte mazelen aangetoond, dat niets te maken heeft met de tien eerdere ziektegevallen. Ook zijn er signalen van meer gevallen van mazelen, met aanwijzingen voor verspreiding onder niet gevaccineerde kinderen. 

Er wordt nu door GGD Flevoland, waaronder Urk valt, gesproken van een ‘lokale uitbraak’. De GGD adviseert aan ouders van ongevaccineerde kinderen op Urk en in buurdorp Tollebeek om vervroegd te vaccineren.  

Het gaat om alle kinderen van zes tot veertien maanden die op Urk of in Tollebeek wonen en nog geen BMR-vaccinatie (Bof, Mazelen en Rode Hond) hebben gehad. Normaal krijgen kinderen pas vanaf zo‘n veertien maanden een inenting. 

Niet beschermd

Maar jongere kinderen zijn niet beschermd tegen een mazelen-infectie. Zij hebben geen antistoffen meer van de moeder en zijn nog niet gevaccineerd. Dat is in Nederland normaal gesproken geen probleem als er geen gevallen van mazelen zijn. Dit is op dit moment op Urk wel het geval, waardoor er risico is dat deze jonge kinderen de ziekte oplopen. 

,,Omdat juist jonge baby’s meer kans hebben op complicaties van mazelen, is het advies hen tijdens een epidemie goed en op tijd te beschermen. Dat is de reden voor deze vervroegde vaccinatie", aldus de GGD.

Mazelen is een vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Mazelen is een besmettelijke kinderziekte. Door hoesten, niezen en praten kan het virus zich via de lucht verspreiden. Van mazelen kun je flink ziek worden, maar meestal herstelt een kind vanzelf weer. 

Op Urk is zo‘n 60 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, landelijk bijna 93 procent.