Volledig scherm
Mbo-studenten moeten meer ruimte krijgen om langer over hun studie te doen en van opleiding te kunnen wisselen. © ANP

Mbo'ers mogen langer over hun studie doen dan vier jaar

Mbo-studenten moeten langer over hun studie kunnen doen dan de gebruikelijke vier jaar die ze er voor krijgen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil dat de studenten van opleiding kunnen wisselen, studies kunnen stapelen en in hun eigen tempo kunnen leren. Uiteindelijk moeten minder mbo'ers uitvallen. 

Nu willen mbo-scholen het liefst dat studenten zo snel mogelijk hun opleiding doorlopen. Als ze langer dan gemiddeld over de studie doen, krijgt de instelling namelijk minder geld van het ministerie van Onderwijs. Voor vijfdejaars wordt het budget gehalveerd, voor studenten die zes jaar of langer over hun opleiding doen krijgen mbo-scholen geen cent. Die kortingen moesten ertoe leiden dat het aantal 'langstudeerders' binnen de perken blijft.

Minister Van Engelshoven ziet die manier van financiering echter als een perverse prikkel om studenten door de opleiding heen te jagen. Ook kan die ertoe leiden dat mbo'ers niet eens aan een studie mogen beginnen als scholen denken dat die leerlingen vertraging kunnen oplopen. 

Kansen

Volledig scherm
Minister Ingrid van Engelshoven wil meer ruimte voor mbo'ers. © ANP

Studenten moeten wat Van Engelshoven betreft meer ruimte krijgen. ,,Ik wil de kansengelijkheid in het mbo bevorderen,'' verklaart ze. ,,Studenten kunnen een diploma halen met uitzicht op een plek op de arbeidsmarkt. En het allerbelangrijkste vind ik dat studenten in het mbo de kans krijgen dat op hun eigen tempo te doen.'' 

Het ministerie van Onderwijs hoopt de veranderingen volgend jaar te kunnen invoeren. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat mbo-scholen nu al voor dik 75.000 studenten geen of minder geld krijgen, omdat ze vijf jaar of langer over het mbo doen. Volgens het ministerie heeft dat veelal te maken met mbo'ers die van opleiding wisselen of meerdere studies doen. 

  1. Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.