Volledig scherm
© anp

ME'ers omcirkelen groep Schilderswijk; 200 arrestaties

UpdateHet is in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw onrustig geweest in de Haagse Schilderswijk. Ruim tweehonderd mensen zijn opgepakt. Zij waren in groepjes op straat terwijl er een samenscholingsverbod in de wijk is na eerdere rellen. De arrestanten zijn afgevoerd in stads- en politiebussen.

Volledig scherm
De arrestanten worden in een HTM-bus weggevoerd. © AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Een kapotte ruit na eerdere rellen in de Schilderswijk naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez © anp

AD-verslaggever Anouk Mentink meldde dat er onder de arrestanten mannen, vrouwen en kinderen zijn. De politie laat op Twitter weten dat de ongeruste ouders van aangehouden minderjarigen worden gebeld.

Het grootste deel van de aanhoudingen had al in de vooravond plaats op het Hobbemaplein. De politie spreekt van een groep van ongeveer 140 personen die vuurwerk en stenen gooiden. Het gezelschap is rond 23.30 uur aangehouden.

Het is al dagenlang onrustig in de Schilderswijk na de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. Op donderdagavond leek de sfeer eerst rustig in de Schilderswijk maar na middernacht greep de ME in. ,,De ME verzoekt iedereen naar binnen te gaan. Anders volgt aanhouding", aldus Mentink. Volgens de verslaggever werd vervolgens een groep mensen ingesloten bij de Kempstraat in Den Haag. Twee bussen van het Haagse vervoersbedrijf HTM stonden klaar om de groep arrestanten te vervoeren.

Vernielingen
De politie meldde dat er donderdagavond bij twee arrestanten een mes en een nepvuurwapen is aangetroffen. Verslaggever Mentink zag twee kapotte bushokjes. Over andere vernielingen of eventuele geweldplegingen doet de politie pas vrijdag mededelingen.

Afgelopen drie nachten liep het flink uit de hand. Vooral in de nacht van woensdag op donderdag waren de rellen hevig. Er werden brandjes gesticht en pinautomaten werden geruïneerd. Een theater werd vernield. De inboedel belandde op straat en een piano lag ondersteboven half op de stoep. Agenten werden bekogeld met stenen en flessen.

Maatregelen
Burgemeester Jozias van Aartsen kondigde donderdag een lading harde maatregelen aan als relschoppers zich opnieuw misdragen: groepjes mensen mogen niet samenkomen. Scooters en gevaarlijke voorwerpen, zoals helmen, zijn verboden.

Ook premier Mark Rutte sprak zich uit. Hij zei dat de rellen moeten stoppen. De familie van de overleden Mitch liet weten geen onrust meer te willen. De politiechef van Den Haag bracht donderdagavond een bezoek aan de moeder van de man, om zijn innige deelneming te betuigen.

Gestikt
Bij de rellen in eerdere nachten werden meer dan zestig mensen opgepakt. En dat aantal zal stijgen, voorspelde het Openbaar Ministerie. ,,De tijd van boetes is voorbij", verklaarde hoofdofficier Kitty Nooy eerder. De eerste verdachte komt vrijdag al voor de rechter.

Mitch Henriquez (42) stierf afgelopen weekeinde. Hij was gearresteerd op een festival in Den Haag. Toen agenten hem wilden overmeesteren, is hij gestikt.

Volledig scherm
Henriquez stierf afgelopen weekeinde nadat hij een festival in Den Haag bezocht © Privéfoto's