Volledig scherm
Waterland, Noord-Holland. © Siebe Swart

Medewerker natuurorganisatie sluist via valse facturen drie ton weg

Een medewerker van natuurorganisatie Landschap Noord-Holland heeft sinds 2013 zo'n drie ton weggesluisd. Hij liet via tientallen valse facturen geld overmaken naar een eenmanszaak die op zijn eigen naam stond. De medewerker is op staande voet ontslagen.

Maar liefst 41 keer ging het goed. Maar bij de 42ste valse factuur kreeg Landschap Noord-Holland argwaan. Uit een controle van de factuur bleek dat het geld werd overgemaakt naar een eenmanszaak op naam van een van de eigen werknemers, zonder dat daar werkzaamheden tegenover stonden. In totaal 'verdiende' de man zo ongeveer drie ton. Hij is op staande voet ontslagen en LNH heeft aangifte gedaan bij de politie.

Juridische stappen

LNH stelde een onafhankelijk onderzoek in om te weten te komen hoe de fraude kon plaatsvinden en welke maatregelen zoiets in de toekomst kunnen voorkomen. Daarnaast wordt bekeken of meer organisaties door de fraude zijn benadeeld. Ook heeft LNH juridische stappen genomen om te proberen zoveel mogelijk van het verduisterde geld terug te krijgen.

Landschap Noord-Holland is een natuurorganisatie met 85 werknemers en zo'n 9.000 vrijwilligers. Zij werken aan het behoud  en de bescherming van de natuur in 96 verschillende natuurgebieden in Noord-Holland.