Volledig scherm
Een externe, onafhankelijke mediator moet de ruziënde partijen weer rond de tafel brengen. © Privé

Mediator moet politiek Midden-Delfland weer aan één tafel krijgen

Met hulp van buitenaf moet Midden-Delfland de politieke crisis te boven komen. De gemeentepolitiek in het groene dorp is in een impasse terecht gekomen nu oppositiepartijen VVD en PvdA weigeren aan tafel te gaan met het CDA en de OGP.

Quote

Bij alle partijen is overeen­stem­ming om zo snel mogelijk te komen tot goede verhoudin­gen

Burgemeester Arnoud Rodenburg

Leden uit die coalitiepartijen stemden twee weken terug 'per ongeluk' tegen de herbenoeming van burgemeester Arnoud Rodenburg. De bizarre crisis leidde tot veel steunbetuigingen van inwoners. De commissaris van de Koning besloot uiteindelijk de beslissing terug te draaien en Rodenburg een derde termijn te gunnen.    

Een externe deskundige is in opdracht van Rodenburg gesprekken gestart met fractievertegenwoordigers. ,,Bij alle partijen is overeenstemming om zo snel mogelijk te komen tot goede verhoudingen," zegt Rodenburg. 

Kees van der Vaart, fractievoorzitter van het CDA, besloot na de affaire op te stappen. Ivan Trouwborst, leider van coalitiepartij OGP, gaf ook toe dat er in zijn partij fouten zijn gemaakt, maar blijft zitten waar hij zit. 

Samen verder
Een onafhankelijke deskundige gaat vervolggesprekken tussen de burgemeester en alle fractievoorzitters begeleiden. ,,Dit moet leiden tot bezinning en het op korte termijn opnieuw positioneren van de gemeenteraad met één gezamenlijk doel: samen verder bouwen aan een krachtig Midden-Delfland."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.