Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Medicijn helpt bij stuitligging baby

Een baby in een stuit kan makkelijker gedraaid worden wanneer de moeder een medicijn krijgt. Dat voorkomt honderden keizersneden per jaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Bij een stuitligging ligt een baby met zijn billen naar beneden in plaats van met het hoofdje. Wanneer het kind niet op tijd draait, is er meer kans dat er van alles mis gaat tijdens de bevalling. Het hoofd van het kindje kan vast blijven zitten, waardoor zuurstofgebrek dreigt.

Bij 36 weken ligt zo’n vier procent van de baby’s in een stuit. Het gros, 85 procent, wordt via een keizersnede ter wereld gebracht. Het medicijn fenoterol verslapt de baarmoederspier waardoor draaien van buitenaf gemakkelijker gaat. In twintig procent van de gevallen kan een keizersnede worden voorkomen, tot zeshonderd keizersneden per jaar.

Zonder het medicijn moeten er soms twee verloskundigen aan te pas komen die met hun volle gewicht op de buik drukken om het kind uit de bekken te wippen. De behandeling duurt ongeveer een uur, maar is vaak zonder resultaat.

Huiverig

,,Het lukt helaas maar in minder dan de helft van de gevallen. Bovendien vinden vrouwen deze methode vaak pijnlijk of houden ze er een beurs gevoel aan over”, vertelt gynaecoloog in opleiding Joost Velzel, die vandaag promoveert op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij deed onderzoek naar twee medicijnen die de baarmoederspier verslappen. Fenoterol kwam als beste uit de bus. Dit is een oud medicijn dat in veertig procent van de gevallen wordt gebruikt. ,,Veel artsen zijn huiverig om dit medicijn te gebruiken omdat het heftige bijwerkingen als hoofdpijn, opvliegers en hartkloppingen kan geven. Maar de verschijnselen houden slechts tien minuten aan en verdwijnen weer.”

De bijwerkingen wegen volgens Velzel niet op tegen de ernstige complicaties die een keizersnede met zich mee kan brengen voor de moeder.

Quote

Het lukt helaas maar in minder dan de helft van de gevallen. Bovendien vinden vrouwen deze methode vaak pijnlijk of houden ze er een beurs gevoel aan over

Gynaecoloog in opleiding Joost Velzel

Alternatieve methodes

,,Denk aan wondinfecties, trombose of ernstig bloedverlies waarbij in het ergste geval de baarmoeder verwijderd moet worden. En in het allerergste geval kan de moeder aan een hartstilstand overlijden.”

Nu proberen vrouwen vaak alternatieve methodes uit, die volgens Velzel helaas geen effect hebben. ,,Ze houden geluidsvorken en belletjes bij hun onderbuik, in de hoop dat het kind reageert op het geluid en uit zichzelf draait. Maar we hebben geen enkel bewijs dat dit werkt.”

In de Verenigde Staten krijgen vrouwen een ruggenprik wanneer hun kind in een stuit ligt. Dit verdooft de buik, waardoor het draaien van buitenaf met de handen geen pijn doet. Velzel wil hier nader onderzoek naar doen.

Hoe kinderen überhaupt in een stuit terechtkomen, is volgens de onderzoeker nog vaak een raadsel. ,,Het zijn niet per definitie eigenwijze kinderen. Waarschijnlijk is het gewoon vette pech”, besluit Velzel.